Økonomiaftalen er ikke et kinderæg

Hvilke offentlig-private perspektiver indeholder kommunernes og regeringens aftale om økonomien for 2023 ud over et stort indhug i kommunernes anlægsramme? Redaktør Steen Houmark peger i denne kommentar på flere opmærksomhedspunkter.
Hverdagen kan gå hen og blive mere grå for de ældre på plejehjem som følge af den nye økonomiaftale, vurderer professor Kurt Houlberg.

Professor om stram aftale: Kommuner står med svære dilemmaer

Både i forhold til anlæg og service er årets økonomiaftale bemærkelsesværdigt krisepræget, vurderer professor. Kommunerne kommer til at stå i en kattepine.
Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
Chefredaktør fra NB-Medier Arne Ullum (t.v.) moderer en debat om økonomiaftalens konsekvenser for det specialiserede socialområde på Folkemødet. I panelet sidder KL-formand Martin Damm (V), formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen og folketingsmedlem og handicapordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk.

Folkemødet: Sådan vil økonomiaftalen påvirke den offentlige service

Økonomiaftalen for 2023 er faldet på plads i denne uge. Næste uge sætter NB-medier derfor aftalen til debat på Folkemødet på Bornholm. Her stilles der skarpt på aftalens indhold - ikke mindst det specialiserede socialområde.
Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
Det var en veloplagt Erhvervsminister der klippede båndet over og erklærede den nye OPS-Enhed (CO-PI) for åben.

Ny OPS-enhed skal være fødselshjælper for offentlige-privat innovation

Erhvervsminister Simon Kollerup elsker velfærdssamfundet. ” Men jeg ved også, at det er samspillet med vores virksomheder, der giver os vores samfund," sagde han ved åbningen af den nye OPS-enhed. Direktøren, Pia Gjellerup bakker op. Hun ser offentligt-privat samarbejde som et match made in heaven.
CO-PI's bestyrelse består af repræsentanter fra en bred vifte af offentlige og private organisationer.

Fakta om den nationale OPS-enhed

Center for Offentlig-Privat Innovation er det mundrette navn på den nye nationale OPS-enhed, der har fået forkortelsen CO-PI, men hvad skal den og hvem skal lede den til succes?
Formanden for DH, Thorkild Olesen (tv) og formanden for KL`s socialudvalg Ulrik Wilbek, uddyber i et interview med med OPS-Indsigt, hvor langt de to parter er fra hinanden, efter Økonomiaftalen.

KL’s alliance på handicapområdet knager

En af civilsamfundets største interesseorganisationer gav torsdag KL en fuckfinger. Det mener flere kilder i det kommunale marked, men hvor meget knager alliancen mellem Danske Handicaporganisationer og KL. Vil de stå splittede op til finanslovsforhandlingerne? OPS-Indsigt har talt med dem begge.
Blot tre dage efter indgåelsen af økonomiaftalen med kommunerne, hvor regeringen klart anerkender og støtter kommunernes behov for at prioritere på det specialiserede socialområde, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S), at økonomiaftalen ikke vil medføre prioriteringer.

Minister undsiger centralt afsnit om handicappede i økonomiaftale

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser i et interview på P1, at kommunerne skal prioritere hårdt på det specialiserede socialområde. Kommuner har ifølge ministeren fået penge til at udvikle velfærden.
Den nye OPS-enhed skal i følge Erhvervsminister Simon Kollerup understøtte mere offentlig innovation, men hvad med den private? Læs hvad der er op og ned.

Ny OPS-enhed – en tiltrængt saltvandsindsprøjtning

Center for Offentlig Innovation skal give rygvind til en ny OPS-enhed. Det er ifølge Dansk Industri det største initiativ i det offentlig-private samspil i mange år. Erhvervsministeren er mere afdæmpet, men han anerkender, at offentlig-privat samarbejde er en hjørnesten i den danske samfundsmodel.
Formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen

Danske Handicaporganisationer gav KL en fuckfinger i Aalborg

”Regeringen og kommunernes økonomiaftale er en fuckfinger til os med handicap.” Sådan lød det fra Danske Handicaporganisationer efter, at aftalen blev præsenteret. Nu er fuckfingeren givet tilbage både på de sociale medier og ved sidste øjebliks afbud til KL´s topmøde på social- og sundhedsområdet.
Markedsdirektør i Dansk Erhverv Betina Hagerup peger på, at KL ikke formået at få en af de største tidsler luet ud af økonomiaftalen.

Økonomiaftalen har fortsat et par tidsler

Økonomiaftalen indeholder en lille overraskelse og et par skridt i den rigtige retning af bedre offentlig-privat samarbejde. Der lukkes fx op for en bedre kompensation for covid-merudgifter til private, men konsulentjagten blev ikke luet ud og Dansk Erhverv savner en styrkelse af den kommunale indkøbsmuskel.