Samtidig med at OPS-Indsigt er i dialog med Morsø Kommunes forvaltning, om Morsø-modellen er afklaret med Indenrigsministeriet, udsender kommunen en pressemeddelelse. Læs hvad der er op og ned.

Vindmøllemillioner fra smarte selskabskonstruktioner skal aflaste kommunekasse

En snurrig konstruktion med et kommunalt ejet moderselskab og et datterselskab skal frigøre millioner fra Morsø Kommunes vindmølleeventyr fra statslige strafgebyrer og muliggøre udlejning af elbiler til kommunen. Men er den nye Morsø-model lovlig og har kommunen fået juridisk bistand?
Det er hjemmeplejen, der først får nye elbiler, når Morsø Kommune udskifter vognparken ved hjælp af overskud fra vindmøllers elproduktion.

Sælsomt: Kommune opretter leasingfirma til egne elbiler

Normalt må kommuner ikke drive virksomhed og tage overskud ud. Men nu har en ø-kommune fundet en model, som staten kan acceptere: Et økonomisk overskud fra vindmøller kan bruges til at skifte kommunens bilpark ud.
Den danske modebranche er klar til at vise indkøbere fra hele verden de nyeste kreationer, når modeugen - Copenhagen Fashion Week - skydes i gang, men branchen befinder sig i et dilemma mellem pris, bæredygtighed og overlevelse i fremtiden. (Arkivfoto).

Minister starter nyt sektorsamarbejde i branche med stort negativt CO2-aftryk

Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen. Derfor har Miljøministeren iværksat et nyt tværgående branchesamarbejde, men det politiske engagement handler ikke kun om miljø. Det kan man læse ud af Deloittes nye modeanalyse.
En af medstifterne af Odense Klimapartnerskab er den efterhånden kendte Odense-virksomhed Universal Robots. Her repræsenteret på en messe.

Nyt partnerskab skal gøre stor kommune klimaneutral i 2030

Odense Kommune er gået sammen med Syddansk Universitet og en række virksomheder for at sætte mere skub i ambitionen om at blive klimaneutral i 2030. Det handler om at finde løsninger.
En ny aftale om C02-lagering har bred politisk opbakning. Til en begyndelse skal lageringen ske i gamle olie- og gasfelter. (Arkivfoto)

Staten vil tage en del af risikoen ved investering i CO2-lagring

Lagring af CO2 i dansk undergrund kommer ligesom ved olieboringer til at få et statsligt medejerskab, hvor staten sammen med private investorer bærer risikoen og høster eventuelle afkast. Potentielt kan det være med til at udvikle et nyt erhverv, lyder det fra ministeren.
Frederiksberg Kommune var den første kommune i Danmark til udelukkende at indsamle affald med el-skraldebiler. Den slags grønne tiltag kan blive bremset ved en total liberalisering af affaldsmarkedet, advarer borgmester Michael Vindfeldt.

34 borgmestre på tværs af partier: Liberaliser ikke indsamlingen af affald

34 borgmestre advarer i et brev ministre om de negative konsekvenser ved fuldstændig at liberaliserer markedet for indsamling og håndtering af affald. Et forslag udtænkt af Deloitte er ifølge borgmester 'en potentiel bombe under affaldsindsamlingen, som vi kender den i dag.'
Professor i økonomi, Michael Svarer, stod som formand for ekspertgruppen for grøn skattereform i spidsen, da gruppen i dag, tirsdag præsenterede sine forslag til en højere CO2-afgift.

Grøn skattereform vil især ramme få virksomheder

Ekspertgruppe har fremlagt tre modeller for, hvordan Danmark kan indføre en beskatning af CO2. Få virksomheder vil rammes særlig hårdt.
CO2 er omdrejningspunktet for det nordjyske erhvervsfyrtårn. Aalborg Portland er en af aktørerne i det nordjyske konsortium, der står bag fyrtårnet.

Konsortium af offentlige og private aktører vil fange og lagre C02

I Nordjylland går private og offentlige aktører sammen i ambitiøst konsortium for at skabe et fyrtårn, der skal skabe et helt nyt erhvervsområde på fangst, lagring og anvendelse af C02 "Vi har alle forudsætningerne for grøn omstilling i Nordjylland via CO2-fangst, lyder det fra en aktør.
Dansk Affaldsminimering ApS har specialiseret sig i at sortere plastaffald. Fra foråret 2022 er den en af to virksomheder, der skal implementere en hel ny kamerateknologi, der kan genkende 12 plasttyper fra hinanden.

Offentligt-privat samarbejde giver teknologisk gennembrud i plastsorteringen

En ny kamerateknologi og maskinlæring gør det muligt for maskiner, at se forskel på de mange plasttyper, som indgår i husholdningsaffald. "Den teknologi, vi har udviklet i samarbejde med universitetet, er et gennembrud i genanvendelsen af plastik,” lyder det fra Hans Axel Kristensen, CEO for PLASTIX A/S.
Da Kolding Kommunes nye dagsinstitution Kildemosen åbnede i 2020, fik murværket stor opmærksomhed. Murstenene er nemlig genbrugt hentet fra en gammel nedrevet kaserne.

Kommune vil have virksomheder til at ’købe ind’ på genbrugspladserne

”Vi samarbejder gerne med virksomheder, der ser potentiale i at få indsamlet restprodukter og skabe en forretning ud af det,” lyder det fra Kolding Kommunes renovationsafdeling. En enkelt virksomhed har allerede skabt sig en niche og der er plads til flere.
Ifølge Miljøstyrelsen har det blandt andet været argumentet om problemer med at skaffe de todelte skraldespande og nødvendige skraldebiler, der har gjort, at mange kommuner har fået dispensation på tidsfristen for den nye affaldsordning.

Udbudskontrakter spænder ben – Kun ni kommuner er klar med ny affaldssortering til tiden

Fra 1. juli skulle alle kommuner sortere borgernes affald i ni dele, men kun ni er klar til opgaven. 'Det var en urealistisk deadline,' siger projektleder. Mange kommuner har nemlig været bundet af udbudskontrakter.
Rigtig mange byggematerialer kan genanvendes, og med bygcirkulært.dk bliver det nemmere. Her er det 400 gamle lysarmaturer, som man normalt ville have smidt ud. Men via et samarbejde med Fischer Lighting endte de alle med at blive genanvendt.

Partnerskab bag national portal til genbrug af byggematerialer

En ny portal, bygcirkulært.dk, har set dagens lys. Her kan man udveksle byggematerialer til genbrug og dermed undgå byggespild. Civilsamfundsforening og kommune står bag initiativet.