På IKAs årskonference var der lagt op til en mangfoldig markedsplads af udstillende leverandører.

Der var tid til dialog mellem udstillere og deltagere på IKA´s konference

Programmet på årskonferencen for de offentlige indkøbere gav deltagerne solid tid til at møde et bredt udsnit af udstillende leverandører, men en gruppe glimrede ved deres fravær. OPS-Indsigt har talt med IKA`s formand om bias-barriererne i forhold til den offentlige indkøbsfunktion.
Foreningen af offentlige indkøbere (IKA) afholdte i denne uge deres årskonference med 500 deltagere og et tæt pakket program under temaet: Bæredygtige indkøb - Fra vision til praksis.

Indkøb bliver ikke Statsministerens mærkesag i valgkampen

”Vi er ikke som profession i et felt, der appellerer tydeligt til borgerne,” lyder det fra de offentlige indkøberes formand, Jesper Langkjær. Han repræsenterer et fagfelt, der i disse år træder ud af det offentliges backend og har fået de store dagsordner i hænderne, men hvad betyder skiftet?
I denne uge mødes 275 af de offentlige indkøbere i Odense med et tilsvarende antal leverandører til den årlige konference arrangeret af foreningen af offentlige indkøbere (IKA)

De køber ind for milliarder af skattekroner og håndterer modstridende bundlinjer

De binder det offentlige sammen på tværs af organisatoriske strukturer og fagligheder og selvom de køber ind for 380 milliarder om året, møder vi dem sjældent. Lige nu mødes de på et hotel i Odense.
”Det vi er afhængige af lige nu, er at indkøbere rundt i landet kender til den her uddannelse" siger professor Ole Helby om en ny uddannelse for indkøbere på masterniveau.

Ny uddannelse til offentlige indkøbere baseret på evidens er lige om hjørnet

Er man offentlig indkøber og ønsker opkvalificering på masterniveau, så lancerer Roskilde Universitet en unik uddannelse, hvor de studerede indgår i et nationalt felteksperiment med fokus på indkøb samtidig med, at de opkvalificerer sig i at indgå vellykkede kontrakter med den private sektor.
En ny SKI aftale om bæredygtigt indkøb af computere rammer samtidig med, at Datatilsynet har afgjort at Google Workspace ikke må benyttes på skolerne i Helsingør Kommune. - Læs hvad der er op og ned.

Indkøbsaftale skal stimulere offentlige indkøbere af IT til grønnere indkøb

Miljøgebyr på bestillinger af computere og it-tilbehør med kort leveringstid er et af de nudgingelementer, som Staten og Kommunernes Indkøb (SKI) har lagt ind i en ny aftale, som træder i kraft til september.
I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som landets grønneste kommune.

Skive Kommune kåret som den bedste til grønne indkøb

Mange grønne indkøb og gode betingelser for erhvervslivets grønne udvikling. Skive Kommune får førstepladsen som erhvervslivets grønne kommune 2022. 7.900 virksomheder fra hele landet har vurderet deres kommuners grønne indsats. Se din kommunes plads på ranglisten her.

Antallet af udbud med tilbudsfrist i sommerperioden klumper sig sammen

Urealistiske tidsfrister i sommerudbud er ikke et nyt kritikpunkt. Foreningen af offentlige indkøbere (IKA) mener, at ordregiver i udgangspunktet ikke bør lægge tilbudsfrister i sommerferieperioden, men hvad siger statistikken, hvad oplever praksis og hvilke konsekvenser kan vi se?
Med et nyt mærkatsystem bliver det synligt, hvilke produkter der ud over de miljømærkede lever op til de grønne krav som Statens og Kommunernes Indkøbsservice stiller til sine leverandører

Ny grøn mærkat skal ændre de offentlige indkøberes adfærd

De offentlige indkøbere vælger ofte konventionelle produkter frem for grønne, men det vil man lave om på i SKI. Det skal i første omgang være lettere at finde grønne forbrugsartikler på en af SKI’s indkøbsaftaler, men det er kun første skridt. Mere er på vej.
Dansk Erhverv foreslår, at politikerne ved næste Finanslov afsætter ressourcer til at etablere ECTS-point berettigede uddannelser i indkøb målrettet de offentlige ordregivere.

De offentlige indkøbere skal opkvalificeres

De tekniske justeringer af udbudsloven kan ikke stå alene, hvis vi skal fremme brugen af de fleksible udbudsformer, lyder det fra Dansk Erhverv. Organisationen foreslår, at man opretter uddannelser i indkøb for at aktivere de offentlige indkøbere, men hvad tænker indkøbernes forening – IKA – om det?
Folketinget har ifb med udbudslovens evaluering taget beskedne skridt til at øge anvendelse af fleksible udbudsformer. Da der ikke er tale om en paladsrevolution, skal der arbejdes på en adfærdsændring blandt landets indkøbere, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv: Adfærdsændringer skal fremme brugen af fleksible udbud

De fleksible udbudsformer bruges stadig næsten ikke, viser nye tal fra Dansk Erhverv. De seneste ændringer af udbudsloven retter desværre ikke i sig selv op på dette problem, og derfor spiller de offentlige indkøberes adfærd fortsat en vigtig rolle. Dansk Erhverv appellerer til, at de offentlige indkøbere ”ryster posen”.