Kommuner og andre offentlige ordregivere skal fremover en tur forbi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og have en vurdering af den dokumentation, som en udelukket virksomhed har fremlagt for at dokumentere sin pålidelighed.

Ny statslig enhed skal vurdere leverandørernes pålidelighed

Fra årsskiftet skal alle offentlige ordregivere indhente udtalelser om tilbudsgivernes pålidelighed hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye særlige enhed. Erhvervsorganisationer håber på mere ensartede afgørelser af virksomheders pålidelighed.
På Regionsgården i Sorø har Region Sjælland brugt godt to år på et udbud af et nyt indkøbs- og økonomisystem, som har vist sig at blive noget dyrere end forventet.

Nyt indkøbssystem blev over 300 pct. dyrere, selv om prisen kun blev vægtet 30 pct.

Hvordan kan den forventede indkøbspris af et IT-system svinge med over 300 pct i opadgående retning? Det har man svar på i Region Sjælland, hvor man lige har fundet en ny leverandør efter et afsluttet udbud.
Den nuværende it-platform som styre de studerendes SU-udbetaling består af it-elementer, der kan dateres tilbage til 80-erne.

Det dyreste bud løb med opgave til flere hundrede millioner

Det økonomisk mest fordelagtige tilbud baseret på “bedste forhold mellem pris og kvalitet”, handler ikke altid om pris. Det måtte to tilbudsgivere sande, da de trods prisbud, der lå millioner under vinderen, tabte opgaven med statens nye SU-Platform.
I en ny bestikkelsessag i Forsvaret har bl.a. designmøbler og havemaskiner været smørelse. (Arkivfoto)

Ny sag om bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Atter en gang rejses der en straffesag om bestikkelse for millioner i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Denne gang mod to ansatte, som efter lang tids undersøgelse stilles for retten i Holstebro.
Jakob Bigum Lundberg (TV) er formand for socialchefforeningen (FSD) og Jesper Langkjær er formand for de offentlige indkøberes forening IKA.

Bias-barriere mellem indkøbsfunktionen og socialområdet

De kommunale indkøbsfunktioner har svært ved at komme ind ad døren til socialområdet. ”Indkøberne har ingen idé om, hvordan de skal nærme sig området, der tales helt forskellige sprog,” lyder det fra en tidligere indkøbschef, men hvad siger socialcheferne?
Genbrug er ikke altid den rigtige løsning. "Med så massivt et politisk fokus på, hvad offentligt indkøb kan løfte, kan det undre, at vi igen og igen ser udbud med ”genbrugsmaterialer,” lyder det fra udbudsekspert Anja Piening

Opråb: Lad os skabe en udbudskultur med udgangspunkt i virkeligheden

Med et massivt politisk fokus og et hav af forventninger til hvad offentligt indkøb kan løfte af dagsordener, kan det undre, at vi igen og igen ser udbudsmaterialer, som er ”copy paste”. Skyldes det dovenskab hos udbudskonsulenterne, frygten for fejl eller manglende ledelsesmæssig forståelse?
Der skal to til tango. Det samme gælder udbud og her handler en fælles publikation fra IKA og DI Service om, hvordan man holder balancen og får valgt den rigtige partner. (Arkivfoto med TANGO "Too Close" i Vild Med Dans 2022.)

Find balancen i dit udbud

”Det er med modet, at vi bliver klogere på hinanden,” siger formanden for de offentlige indkøbere (IKA) ved præsentationen af et sæt fælles anbefalinger om udbud i praksis fra IKA og DI-Service. Sigtet er at gå fra helikopteren og ned i den konkrete markedsdialog. Læs hvordan.
På IKAs årskonference var der lagt op til en mangfoldig markedsplads af udstillende leverandører.

Der var tid til dialog mellem udstillere og deltagere på IKA´s konference

Programmet på årskonferencen for de offentlige indkøbere gav deltagerne solid tid til at møde et bredt udsnit af udstillende leverandører, men en gruppe glimrede ved deres fravær. OPS-Indsigt har talt med IKA`s formand om bias-barriererne i forhold til den offentlige indkøbsfunktion.
Foreningen af offentlige indkøbere (IKA) afholdte i denne uge deres årskonference med 500 deltagere og et tæt pakket program under temaet: Bæredygtige indkøb - Fra vision til praksis.

Indkøb bliver ikke Statsministerens mærkesag i valgkampen

”Vi er ikke som profession i et felt, der appellerer tydeligt til borgerne,” lyder det fra de offentlige indkøberes formand, Jesper Langkjær. Han repræsenterer et fagfelt, der i disse år træder ud af det offentliges backend og har fået de store dagsordner i hænderne, men hvad betyder skiftet?
I denne uge mødes 275 af de offentlige indkøbere i Odense med et tilsvarende antal leverandører til den årlige konference arrangeret af foreningen af offentlige indkøbere (IKA)

De køber ind for milliarder af skattekroner og håndterer modstridende bundlinjer

De binder det offentlige sammen på tværs af organisatoriske strukturer og fagligheder og selvom de køber ind for 380 milliarder om året, møder vi dem sjældent. Lige nu mødes de på et hotel i Odense.
”Det vi er afhængige af lige nu, er at indkøbere rundt i landet kender til den her uddannelse" siger professor Ole Helby om en ny uddannelse for indkøbere på masterniveau.

Ny uddannelse til offentlige indkøbere baseret på evidens er lige om hjørnet

Er man offentlig indkøber og ønsker opkvalificering på masterniveau, så lancerer Roskilde Universitet en unik uddannelse, hvor de studerede indgår i et nationalt felteksperiment med fokus på indkøb samtidig med, at de opkvalificerer sig i at indgå vellykkede kontrakter med den private sektor.
En ny SKI aftale om bæredygtigt indkøb af computere rammer samtidig med, at Datatilsynet har afgjort at Google Workspace ikke må benyttes på skolerne i Helsingør Kommune. - Læs hvad der er op og ned.

Indkøbsaftale skal stimulere offentlige indkøbere af IT til grønnere indkøb

Miljøgebyr på bestillinger af computere og it-tilbehør med kort leveringstid er et af de nudgingelementer, som Staten og Kommunernes Indkøb (SKI) har lagt ind i en ny aftale, som træder i kraft til september.