SSI's indkøb af coronaudstyr dækker over eksempelvis materialer til PCR-testcentre og kanyler til vaccination. (Arkivfoto)

Når staten køber ind for milliarder uden udbud, er det intet i forhold til kommunerne

Statens Seruminstitut har foretaget indkøb for 3,9 milliarder kroner uden udbud. Det kaldes skandaløst fra politisk side, men hvert år køber kommunerne ind for op mod 50 milliarder kroner på det specialiserede socialområde og meget sker uden udbud og det undrer en ekspert.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), mener, at der er en fremtid for det danske minkerhverv.

Minister har en skæv ja-hat på i syn på minkbranchens fremtid

Kommentar: Minksagen er regeringens åbne sår, hvorfra der hele tiden flyder barokke og pinlige handlinger i form af lovbrud, pegefingerpolitik og slettede sms'er. Senest har fødevareminister Rasmus Prehn tilkendegivet, at de få minkavlere der vil starte op, vil få en bedre konkurrencesituation.
Social- og Ældreminister Astrid Krag har skulle svare på, ud fra hvilket aftaleretligt grundlag hun og Sundhedsministeren har kunnet pålægge de private aktører at etablere et antigen-selv-test setup og samtidig pålægge de private aktører selv at afholde udgifterne.

Regeringen havde ingen hjemmel til at pålægge private tilbud selvtest-setup

Kommunale velfærdsinstitutioner har været dækket af en aftale om gratis selvtest, mens private leverandører er pålagt selv at etablere og bekoste et antigen-selv-test setup. Nu viser et svar fra socialministeren, at der ikke var juridisk hjemmel for pålægget.
Region Midtjylland købte 43 millioner testkit med navnet Hughes Healthcare mellem 29. november og 20. december 2021 hos Medical Supplies. (Arkivfoto).

Region købte millioner af test hos spøgelsesfirma

Region Midtjylland indkøbte testkits hos et firma, der ikke var registreret til at levere medicinsk udstyr. Ekspert peger på at alle regler er brudt og Enhedslisten vil have en forklaring fra både Justitsministeren og Sundhedsministeren.
Falck har drevet lyntestcentre i tre regioner i 2021, og det har trukket selskabets overskud i vejret.

Millioner af lyntest tredobler Falcks overskud

Falck har i 2021 næsten tredoblet overskuddet til 1,8 milliarder kroner. Det skyldes lyntest, viser regnskab.
Staten har via Region Midtjylland købt 65 millioner selvtest for 1,4 milliarder kroner uden at sende opgaven i udbud først. (Arkivfoto)

Region får kritik for milliardkøb af selvtest uden udbud

Lektor i udbudsret mener, at myndighedernes beslutning om køb af selvtest ser kritisabelt ud. Man går ganske enkelt for langt i brugen af undtagelsesbestemmelserne.
Dansk Industri ønsker at det private arbejdsmarked skal ligestilles med det offentlige, så private virksomheder også kan tilbyde selvtest for coronavirus. (Arkivfoto).

DI ønsker selvtest til private virksomheder

Det private arbejdsmarked skal også tages i betragtning, når det gælder selvtest af coronavirus, mener DI.
Ideen med at suspendere behandlingsgarantien er, at den skal frigive kapacitet i det offentlige sygehusvæsen, som er presset på grund af corona. Men den køber Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen ikke. (Arkiv foto)

Regeringen suspenderer behandlingsgarantien og borgerens frie sygehusvalg

Stigende smitte- og indlæggelsestal med corona medfører nu, at behandlingsgarantien og borgerens frie sygehusvalg i en periode suspenderes, for at frigive kapacitet i det offentlige, men giver det mening og hvad så med den private hospitalssektor, skal den så gå i tomgang?
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsentere aftale om hjælpepakker til natklubber, barer og restauranter ramt af restriktioner i forhold til natteliv og julefrokoster, i Erhvervsministeriet den 9. december 2021. Men i fremtiden kan det være at hjælpepakkerne kun er låneordninger.

Låneordninger frem for kompensation kan blive virkeligheden ved fremtidige epidemier

En ekspertgruppe der rådgiver regeringen om kompensation ved fremtidige epidemier, peger ifølge lækkede notater på, at staten først sætter ind med fx lån og udskudte skatter. ”Det ligner på ingen måde en ordning, der har taget højde for virksomhedernes retssikkerhed”, lyder det fra juraprofessor.
Det kræver en kæmpe logistisk go styringsmæssig indsats, at opskalere vaccineindsatsen, derfor henter de danske regioner hjælp fra den private sektor.

Private løfter vaccineindsats i alle regioner

De danske regioner er i gang med den største opskalering af vaccinationsindsatsen, siden Corona-pandemien brød ud. Over en halv million stik forventer de fem regioner at uddele i denne uge og det er kun muligt, hvis man trækker på den private sektor. Læs hvordan regionerne har grebet det an.
Fremrykningen af det tredje vaccinestik gav søndag stort pres på vacciner.dk, hvor man kan booke sit stik. (Arkivfoto)

Drop-in-vaccine droppes i private centre i hovedstaden

For at undgå kø kan man mandag ikke længere blot dukke op til vaccination i private centre i hovedstaden.
Kø til vaccination (Arkivfoto)

Private trækkes igen ind for at sætte turbo på vaccinationerne

En aftale med Copenhagen Medical og Practio skal sætte turbo på vaccinationen mod Covid-19 i Region Hovedstaden. De to private virksomheder kommer således til at udgøre mindst 30 pct. af hovedstadens vaccinationsberedskab.