Peter Risager

    Professor i økonomi, Michael Svarer, stod som formand for ekspertgruppen for grøn skattereform i spidsen, da gruppen i dag, tirsdag præsenterede sine forslag til en højere CO2-afgift.

    Grøn skattereform vil især ramme få virksomheder

    Ekspertgruppe har fremlagt tre modeller for, hvordan Danmark kan indføre en beskatning af CO2. Få virksomheder vil rammes særlig hårdt.

    Sådan har kommunerne budgetteret de største anlægsområder

    Selvom kommunerne under et nedprioriterer børnehaver og folkeskoler i anlægsbudgetterne, har nogle kommuner sat flere penge af til områderne.
    Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener at kommunerne kan hente produktivitetsforbedringer ved at konkurrenceudsætte en del af deres services gennem udlicitering.

    Økonomiprofessor: Udlicitering kan løse en del af arbejdskraftmanglen

    Økonomiprofessor: De eksisterende medarbejdere kan arbejde mere effektivt, og en del af det potentiale kan frigives gennem udlicitering.

    Private virksomheder bygger mest i midtjyske kommuner

    Nye tal viser, at der over de seneste år bliver bygget mest erhvervsbyggeri i midtjyske kommuner, men også et par enkelte hovedstadskommuner ligger i top. Se her, hvor de private virksomheder bygger mest.

    Nye tal: Højeste vareprisstigning siden finanskrisen

    Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i august 2021 var den højeste årlige producentprisstigning for varer siden september 2008. I alt har der været prisstigning på 12,8 procent i forhold til august 2020.

    Nye tal: Højeste vareprisstigning siden finanskrisen

    Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i august 2021 var den højeste årlige producentprisstigning for varer siden september 2008. I alt har der været prisstigning på 12,8 procent i forhold til august 2020.
    Finansminister Nicolai Wammen (S) skærer i statens anlægsrammer for at stramme finanspolitikken.

    Regeringen strammer grebet om anlægsrammer

    Regeringen skærer i anlæg for at sikre lille stramning i finanslov. Det kan blive en udfordring for kommunerne.
    Det stigende antal ældre får kommunerne til at bygge nye plejecentre. Det presser anlægsrammen, som ikke er steget i takt med at behovet for nye plejecentre er steget.

    Ældreboom presser anlægsrammen

    Den store stigning i antallet af ældre over hele landet presser anlægsrammen, fordi kommunerne skal udvide antallet af plejepladser til det stigende antal ældre.

    Selveje Danmark: 200.000 kroner pr. borger er et kæmpe incitament

    Ifølge direktøren for Selveje Danmark skal man have levet i en 'kæmpe parallelvirkelighed' hvis man ikke mener, at 200.000 kroner i udligningsgevinst for at hjemtage en borger påvirker kommunernes visitering. "Mere end halvdelen af kommunerne har en eksplicit politik om at visitere borgere til egne tilbud" siger han.
    Blot tre dage efter indgåelsen af økonomiaftalen med kommunerne, hvor regeringen klart anerkender og støtter kommunernes behov for at prioritere på det specialiserede socialområde, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S), at økonomiaftalen ikke vil medføre prioriteringer.

    Minister undsiger centralt afsnit om handicappede i økonomiaftale

    Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser i et interview på P1, at kommunerne skal prioritere hårdt på det specialiserede socialområde. Kommuner har ifølge ministeren fået penge til at udvikle velfærden.
    Bag rådhusmurene i Københavns Kommune opgør man likviditeten som den "reelle kasse", hvilket får kommunens frie midler til at se væsentligt mindre ud, end de reelt er.

    Sådan bliver 16,3 mia. til i 700 mio. i København

    Selvom København har landets markant højeste likviditet pr. indbygger, så er der stort set aldrig fri likviditet, når kommunen opgør tallene til borgerrepræsentationen. Forstå her, hvordan kommunen båndlægger midler til kommende investeringer i fx anlæg.
    Gravkøerne kørte stærkt i mange kommuner i 2020, hvor kommunerne i alt brugte over tre milliarder kroner mere på anlæg end de havde budgetteret med, efter regeringen suspenderede anlægsloftet.

    Tre ud af fire kommuner overgik anlægsbudgettet i 2020

    De fleste kommuner gik over deres anlægsbudget i 2020, efter regeringen i foråret fjernede anlægsloftet. Fem kommuner har brugt mere end det dobbelte af budgettet på anlæg.