Den 15 december 2022 mødtes alle de nye ministre i Statsministeriet. En minister fik en særlig rolle i forhold til digitalisering, men hvor meget rækker den ind over de andres ressort?

Prisen på Statens it-projekter er eksploderet

Det sker alt for ofte, at statslige it-projekter kører af sporet og koster abnorme summer. Nu har Danmark fået et nyt ministerium for digitalisering, men hvordan ser ministeren den opgave og skyldes de dyre it-projekter bare dårlige udbud?
Arbejdet med en AI-løsning i sagsbehandlingen har vagt interesse hos en del kommuner.

Kunstig Intelligens skal give hurtigere sagsbehandling af hjælpemidler

Tre private virksomheder og en kommune sætter strøm til sagsbehandlingen af hjælpemidler, så sagsbehandlingstiden reduceres. “Kunstig intelligens kan nemlig hjælpe sagsbehandlerne,” lyder det fra Sønderborg Kommune, som ikke er den eneste kommune, der arbejder med kunstig intelligens.
Regionsformand Heino Knudsen peger på, at man ved at eje vaskeriet selv, kan noget helt særligt. Læs her hvad det særlige er.

Prisen for et regionalt sygehusvaskeri stikker af

Region Sjælland vil hellere betale 150 millioner kroner ekstra for byggeriet af et nyt sygehusvaskeri end at genoverveje en ny løsning. Læs her, hvorfor regionsrådsformanden ikke er til sinds at overlade vaskeriopgaven til private aktører.
Under halvdelen af kommunerne mener at de har kompetencerne til at gennemføre bæredygtige og grønne indkøb. Og 30 procent af dem bruger grønne mindstekrav som for eksempel at virksomhederne være svanemærket.

Forsker: Kommunerne halter gevaldigt efter med bæredygtige indkøb

Landets kommuner skal gøre sig langt mere umage i den grønne omstillings tegn, når de handler ind for milliarder hvert år. Der er et kæmpe, uudnyttet potentiale i kommunerne, siger forsker.
I Brønderslev Kommune mener borgmesteren at priserne på frit-valg er regnet rigtigt ud, men leverandøren har en anden opfattelse.

Ny pris på hjemmepleje får leverandør til at trække sig fra Brønderslev Kommune

Endnu en leverandør trækker sig fra en kommune på grund af prisberegningen. Denne gang sker det i Brønderslev, som sidste år fik Højesterets ord for at havde handlet ansvarspådragende i en strid om priser, men hvordan står det til med priserne i Brønderslev?
Ældreminister Mette Kierkgaard får fra mandag den 23. januar 2023 ny særlig rådgiver han hedder Troels Yde Toftdahl og kommer fra Dansk Erhverv.

Ældreminister finder særlig rådgiver i erhvervslivet

Ældreministerens nye særlige rådgiver har tætte bånd til den private velfærdssektor. Han har tidligere med kant til både Christiansborg og kommuner krævet ligebehandling af private og kaldt det noget hø, at hver kommune laver sin egen kvalitetsstandard.
Produktiviteten er ikke den samme i det offentlige som i det private, viser Sundhedsministeriets eftersyn af sygehusvæsnet. - Her arkivfoto fra privathospitalet Aleris Hamlet

Produktivitetsfald i det offentlige sygehusvæsen – de private står klar til at hjælpe

”Det er værre end forventet,” lyder det fra Sundhedsministeren i en kommentar til et eftersyn af sygehusvæsnet, hvor man bl.a. har set på produktiviteten i både den offentlige og private del af sygehusvæsnet.
Mette Frederiksens åbningstale bød på nye toner ift det offentlige-private samarbejde, men der var også et lille spøgelse som sneg sig rundt.

Statsministerens redegørelse lægger op til mere offentlig-privat samarbejde

Mette Frederiksen øger positivt retorikken omkring offentligt-privat samarbejde i hendes redegørelse til Folketinget. Der er ikke tale om et overflødighedshorn, men set i forhold til tidligere taler er Statsministeren helt klart rykket et gear op, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
Privathospitalet Mølholm er et af de hospitaler, der ikke har kunnet søge om godkendelse til specialeplanen, fordi Sundhedsstyrelsen ikke har åbnet for nye ansøgninger.

Sundhedsstyrelsen har sat en prop i godkendelsen af privathospitaler

Trods ventelister har Sundhedsstyrelsen i årevis undladt at lukke flere privathospitaler ind i den såkaldte specialeplan og det møder kritik fra eksperter. Det skaber et a- og et b-hold, lyder det fra patientorganisation.
Finansminister Nicolai Wammen sammen med KL-formand Martin Damm, ser ud som om de spejder efter nogen, men det var ikke en repræsentant for de private leverandører til kommunerne.

Kommunerne glemte de private i svaret på de komplekse problemer

Kommunernes selvforståelse blev sat i glas og ramme på det kommunaløkonomiske topmøde i Aalborg, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar og han er ikke alene om den oplevelse. Et byrådsmedlem går så langt som til at kalde topmødet for ”ananas i egen juice”.
Der er en stigende bekymring for kvaliteten i fremtiden på det specialiserede socialområde. Her kom det i 2021 til udtryk ved en demonstration imod regeringens og KLs økonomiaftale for 2022, på Christiansborg Slotsplads

Trods flere penge til handicapområdet er danskerne bekymrede

Hos Dansk Erhverv kalder man det en tillidskrise, at kun to ud af ti danskere forventer at få god kvalitet på det specialiserede socialområde. Vi har behov for en reformering, der sikrer en ensartet og gennemskuelig pris- og kvalitetsstruktur, lyder det.
Kommunerne skal ikke klynke over, at de ikke er blevet kompenseret fuldt for inflationen, lyder det fra flere aktører.

Kommunerne beholder for det meste statens inflationsregulering

En beregning fra finansministeriet udløste i sommers 3 mia. kr. til kommunerne for at dække inflationen. Desværre regnede man forkert. Det giver kommunerne et milliardtab, men hvad med de private leverandører, hvordan oplevede de, at inflationsreguleringen slog igennem og hvad er konsekvenserne?