Thomas Gyldal Petersen (S), udvalgsformand i KL og borgmester i Herlev

    Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) besøger sammen med Statsministeren et plejehjem i kommunen tilbage i januar 2022. Borgmesteren og regeringen arbejder i øjeblikket på at få lovliggjort en ny model til at drive og bygge plejehjem. Herlev-modellen bliver den kaldt.

    Herlev-modellen for plejehjem kan undgå anlægsramme

    Herlev Kommune arbejder på en ny plejehjemsmodel, hvor kommunerne helt kan undgå at påvirke anlægsrammen. Den kan dermed blive en skarp konkurrent til friplejehjemmene.
    I Herlev kommune arbejder man på en skæv udgave af friplejehjemsmodellen, hvor man slipper for en privat plejeleverandør og da den endnu ikke er lovlig, vil ministeren gerne hjælpe. Læs i denne analyse, hvad der er op og ned.

    Herlevmodellen – et rødt forsøg på at omgå friplejemodellen

    Siden sommeren 2021 har Herlev Kommune vidst, at deres alternative model til friplejehjem, hvor man får alle fordelene, men slipper for en privat plejeleverandør ikke var lovlig. Alligevel har man arbejdet videre med modellen, og det gør man også på ministerniveau. Det viser en aktindsigt.
    Et stort byggeri med blandt andet plejeboliger skal bygges efter 'Herlev-modellen', som er et alternativ til friplejemodellen. (Animation)

    Alternativ OPP-model til friplejehjem – Et velfærdspolitisk kinderæg

    Kommunalpolitikerne i røde kommuner kan føle sig presset til at få bygget et friplejehjem, men nu findes der snart et alternativ. I Herlev Kommune har man indgået et OPP-samarbejde, hvor PensionDanmark investerer, bygger og ejer boligerne, og kommunen beholder plejedriften og anvisningsretten.