Sygepleje

    Af en ny undersøgelse fremgår det bl.a. i hvor høj grad, det spiller en rolle for de kommende ældre om plejehjemmet er kommunalt eller privat.

    Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem

    Det er tidligere påvist, at ældrebefolkningen er inden i en bevægelse, hvor flere vælger privat hjemmepleje. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun lidt over hver 10. af de kommende ældre vil vælge et kommunalt plejehjem. De fleste har mistet tilliden til kvaliteten af fremtidens ældrepleje.
    Mange overlæger har allerede forladt den offentlige psykiatri og endnu flere overvejer det. Læs hvad er er op og ned. (Arkivfoto)

    Den langsomme privatiseringsbølge ruller nu ind over psykiatrien

    Dårlige arbejdsvilkår i den offentlige psykiatri fører til øget privatisering. Det kan man læse ud af en ny undersøgelse blandt landets psykiatriske overlæger. Men overlægerne er ikke de eneste faggrupper i sundhedsvæsnet, der de seneste år har søgt ud i den private sektor.
    Vælger regeringen at følge alle forslag, der fremsættes i rapporten, vil det medføre en grundlæggende ændring af ældreplejen i følge formanden for regeringens rådgivningspanel Per Okkels.

    Regeringens rådgivningspanel på vej med omfattende løsningskatalog for ældreområdet

    Det fremgår af en fortrolig rapport, at vi vil stå med en række dilemmaer ift. den eksisterede model for frit valg, hvis man politisk beslutter sig for en ny visitationsmodel og organisering af ældreområdet i faste teams, men der findes også muligheder for udvidelse af det frie valg, fremgår det.
    Der er tre års forskel i tilbagetrækningsalderen mellem forskellige brancher med lavest og højest tilbagetrækningsalder. I gennemsnit trækker privatansatte sig senere end offentligt ansatte.

    Stort potentiale frigøres, hvis offentligt ansatte går på pension samtidig med de private

    Der er et stigende gab i tilbagetrækningsalderen mellem offentlige og private medarbejdere. De privat ansatte bliver langt længere på arbejdsmarkedet. Det indikerer, at vi har en skjult arbejdskraftreserve blandt medarbejderne i den offentlige sektor. Det kan man læse ud af en ny analyse.
    Hjemme-iltrobotten er udviklet af virksomheden O2matic i Herlev, og EU-projektet Data- og designdreven sundhedsinnovation (DDSI), der hjælper virksomheder med at udvikle sundhedsteknologiske løsninger, har hjulpet virksomheden i udviklingsforløbet.

    Ny robot kan styre ilt til lungepatienter i eget hjem

    Iværksættervirksomhed har udviklet endnu en ilt-robot, der kan styre ilt i de rigtige mængder til lungepatienter. Denne gang i deres eget hjem. Virksomheden håber på et salgseventyr og lungeekspert ser aflastningsperspektiver for både patienter og hjemmesygeplejersker.
    OPS-Indsigt har talt ydelser og forretningsmodel med en sygeplejevirksomhed, der leverer private sygepleje - også når du er indlagt. (Arkivfoto)

    Private sygeplejersker træder til, hvor det offentlige slipper

    Pleje og omsorg kræver tid og det er ikke altid til stede i den offentlige sektor, hvor der mangler sygeplejersker, men private sygeplejersker træder gerne til. Det sker på et spirende marked uden om det offentlige, hvor kontrakten indgås med borgeren og ikke kommunen eller regionen.
    Der er stigende efterspørgsel på privat sygepleje, men hvor stor er stigningen egentlig?

    Antallet af virksomheder der tilbyder privat sygepleje stiger

    Der er en tydelig vækst i antallet af virksomheder, der leverer privat sygepleje uden om det offentlige. Se her hvor mange og hvordan de spreder sig hen over landet.
    Sygeplejepersonale har siden regeringens indgreb omkring deres overenskomst 2021 vist deres utilfredshed ved punktstrejker. Nu kan man se, at stadig flere søger over i private vikarbureauer

    Utilfredshed får sygeplejersker til at søge ind i private vikarbureauer

    Der startede en ond selvforstærkende cirkel for regionerne, da de ikke kunne imødekomme sygeplejerskernes krav om højre løn og forbedrede arbejdsforhold ved overenskomstforhandlingerne. Utilfredshed, højre løn og fleksibilitet får nu sygeplejersker i hobetal til, at søge over i det private.
    Ideen med Buurtzorg-modellen er bl.a., at man ved at organisere smartere kan leverer bedre, lyder det fra den tidligere direktør i Lokalplejen Danmark, Bjørn Kassøe Andersen.

    Buurtzorg-modellen gav bedre resultater, men prisgrundlaget var ulige

    Buurtzog-projektet i Ikast-Brande havde gode takter. Selvorganiseringen hos den private aktør gav bedre kontinuitet, en bedre tværfaglig indsats, en bedre borgeroplevet kvalitet, samt reduceret sygefravær sammenlignet med kommunes leverandør. Det fremgår af en VIVE-rapport, men prisgrundlaget var ulige.
    Direktøren for Lokalplejen ApS peger på, at ”minuttænkningen” har været medvirkende årsag til, at man nu trækker stikket. Borgmesteren i Ikast-Brande køber ikke den forklaring.

    Kontroversiel udlicitering af sygepleje ramt af konkurs

    'Hvo intet vover, intet vinder,' siger borgmester Ib Lauritsen i Ikast-Brande Kommune i en kommentar til, at et omdiskuteret projekt med Buurtzorg-modellen må lukkes ned, fordi leverandøren er gået konkurs.
    Danske privathospitaler har ageret buffer for det offentlige sundhedsvæsen under sigeplejestrejken og allerede opereret mange tusinder, viser tal fra regionerne,

    Styrelse overså privathospitalernes bufferkapacitet

    ”Den private sektor kan bidrage med relativt meget,” siger sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen og undre sig over, at Sundhedsstyrelsen ikke har taget de privates kapacitet med, da man vurderede, hvor lang tid det vil tage at afvikle puklen i sundhedsvæsnet efter sygeplejestrejken.
    I Danske Regioner er man galde for de nye sygehuse, men efter ti år, hvor man har brugt mindre på vedligehold pga medfinansiering, er der et efterslæb og behov for øgede anlægsbevillinger, mener regionerne.

    En saltvandsindsprøjtning til 6 milliarder

    ”Den digitale infrastruktur er afgørende for både diagnosticering og behandling, og noget af hospitalsudstyret er bare for gammelt og skal skiftes ud,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman. Hun lægger op til et gigantindkøb, men først skal hun lige have pengene forhandlet hjem.