Styring

    To af de største velfærdsleverandører i Danmark skal have ny topchef. (Arkivfoto Fribo Holte)

    To friplejeleverandører skal have nye topchefer

    Det er ikke hver uge, at to af de store velfærdsvirksomheder siger farvel til deres topchefer, men det skete i denne uge. Begge virksomhederne har de seneste år været inde i en enorm vækst og nu skal man så videre med nye profiler.
    Vælger regeringen at følge alle forslag, der fremsættes i rapporten, vil det medføre en grundlæggende ændring af ældreplejen i følge formanden for regeringens rådgivningspanel Per Okkels.

    Regeringens rådgivningspanel på vej med omfattende løsningskatalog for ældreområdet

    Det fremgår af en fortrolig rapport, at vi vil stå med en række dilemmaer ift. den eksisterede model for frit valg, hvis man politisk beslutter sig for en ny visitationsmodel og organisering af ældreområdet i faste teams, men der findes også muligheder for udvidelse af det frie valg, fremgår det.
    Brugen af enkeltmandsvirksomheder som underleverandører i ældreplejen er også ødelæggende for de arbejdsgivere, som FOA har brugt tid på at aftale en overenskomst med, lyder det fra Thomas Enghausen.

    FOA: Vi agter ikke at give rum til hokus-pokus-firmaer i ældreplejen

    Næstformand for FOA Thomas Enghausen ser med bekymring på brugen af enkeltmandsfirmaer som underleverandører inden for ældreplejen. På baggrund af den seneste afgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond anbefaler han kommunerne at gentænke deres klausuler. Læs hvad der er op og ned.

    Systematisk og substantiel indføring i privat og offentligt samspil

    Anmeldelse: En interessant bog om offentligt-privat samspil er netop udgivet fra DJØF`s forlag. Den er en god introduktion til centrale begreber. Med et let sprog og en velunderbygget henvisning til forskning på området er den oplagt læsning i OPS-Danmark, men den indeholder et kinderæg af spørgsmål.
    Økonomiaftalen mellem regeringen og KL for 2023 betyder, at kommunerne skal spare yderligere på eksterne konsulenter. Det ærgrer branchedirektør for DI-Rådgiverne, Katrine Ellersgaard Nielsen.

    Økonomiaftalen – Besparelser på konsulenter er som at pille håret af en skaldet

    Det minder om en rituel stammedans, når regeringen og KL beslutter sig for at spare endnu mere på eksterne konsulenter, men hvorfor er man hos DI-Rådgiverne mere bekymret for dem i den kommunale sektor end for branchens omsætning på kommunale opgaver?
    Regeringens lovforslag om ændring af udbudsloven får ikke mange point hos Dansk Erhverv og Dansk Industri - Læs hvorfor.

    Lovforslag om ændring af udbudslov får en sur smiley af erhvervsorganisationer

    Dansk Erhverv og Dansk Industri mener ikke, at regeringen har lyttet ret meget til de ændringsforslag, som ni organisationer på tværs af ”Udbudsdanmark” har fremsat i forbindelse med forarbejdet. Der er dog få positive elementer, men samlet set, er både proces og resultat utilfredsstillende.
    Social- og Ældreminister Astrid Krag har skulle svare på, ud fra hvilket aftaleretligt grundlag hun og Sundhedsministeren har kunnet pålægge de private aktører at etablere et antigen-selv-test setup og samtidig pålægge de private aktører selv at afholde udgifterne.

    Regeringen havde ingen hjemmel til at pålægge private tilbud selvtest-setup

    Kommunale velfærdsinstitutioner har været dækket af en aftale om gratis selvtest, mens private leverandører er pålagt selv at etablere og bekoste et antigen-selv-test setup. Nu viser et svar fra socialministeren, at der ikke var juridisk hjemmel for pålægget.
    Når en kommune laver en aftale om indkøb af biler handler det ikke alene om, at den skal køre længere på literen, fremgår det af en ny analyse.

    Den kommunale indkøbsfunktion har fået en anden rolle

    Anmeldelse: En prisbelønnet masteropgave giver for første gang mulighed for at se den kommunale indkøbsfunktion igennem et teoretisk prisme. Der er tale om en enkel analysemodel og nogle interessante betragtninger om indkøbsfunktionens sporskifte, krydspres og værdiskabelse. Vi har talt med forfatteren.
    Det var en veloplagt Erhvervsminister der klippede båndet over og erklærede den nye OPS-Enhed (CO-PI) for åben.

    Ny OPS-enhed skal være fødselshjælper for offentlige-privat innovation

    Erhvervsminister Simon Kollerup elsker velfærdssamfundet. ” Men jeg ved også, at det er samspillet med vores virksomheder, der giver os vores samfund," sagde han ved åbningen af den nye OPS-enhed. Direktøren, Pia Gjellerup bakker op. Hun ser offentligt-privat samarbejde som et match made in heaven.
    Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener at kommunerne kan hente produktivitetsforbedringer ved at konkurrenceudsætte en del af deres services gennem udlicitering.

    Økonomiprofessor: Udlicitering kan løse en del af arbejdskraftmanglen

    Økonomiprofessor: De eksisterende medarbejdere kan arbejde mere effektivt, og en del af det potentiale kan frigives gennem udlicitering.
    Markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung og Politisk konsulent, Christian Keller Hansen.

    Kan Buurtzorg-modellen vise vejen til fremtidens ældrepleje?

    Hvad skal fremtidens ældrepleje rumme? Det spørgsmål rejser Markedschef Morten Jung og Politisk konsulent i Dansk Erhverv Christian Keller Hansen i dette indlæg. Samtidig stiller de skarpt på, hvordan vi kan indfri de ældres forventninger til skræddersyede løsninger og retten til at kunne bestemme selv.
    Erfaringsnetværket, som Københavns Kommunes Socialforvaltning har taget initiativ til, er et løst koblet netværk på tværs af landet. (model/arkivfoto)

    Nyt kommunalt netværk vil øge gennemsigtighed i kvalitet og pris på socialområdet

    Et løst koblet netværk af indkøbere på socialområdet deler erfaringer og værktøjer på tværs af kommuner. Når landet åbnes efter corona vil man mødes fysisk. ”Her kunne vi fx få besøg af private leverandører, der kunne dele deres udfordringer,” siger Kasper Riedl, indkøbschef i København.