Offentlig ledelse

  Sygefraværet blandt kommunaltansatte i omsorgssektoren kan frigive rigtig mange hænder, hvis det når ned på det niveau, man har i den private sektor. Læs hvad der er op og ned.

  Det kommunale omsorgspersonale har højere sygefravær end de privatansatte

  Trods indsatser i årevis har kommunalt ansatte i omsorgssektoren væsentlige højere sygefravær end privatansatte kollegaer. Det viser en ny analyse. I Dansk Erhverv betragter man det som et uforløst potentiale for mere nærvær og tid med borgerne, der bør give anledning til læring mellem sektorerne.
  Når en kommune laver en aftale om indkøb af biler handler det ikke alene om, at den skal køre længere på literen, fremgår det af en ny analyse.

  Den kommunale indkøbsfunktion har fået en anden rolle

  Anmeldelse: En prisbelønnet masteropgave giver for første gang mulighed for at se den kommunale indkøbsfunktion igennem et teoretisk prisme. Der er tale om en enkel analysemodel og nogle interessante betragtninger om indkøbsfunktionens sporskifte, krydspres og værdiskabelse. Vi har talt med forfatteren.
  Ledermobiliteten mellem den private og offentlige sektor og internt i den offentlige sektor er lille. Vi søger tilsyneladende mest de samme profiler.

  Taskforce skal se på ledermobilitet mellem sektorerne

  Ledelsesindsigten knækker på tværs af stat, regioner, kommuner og den private sektor. Måske skyldes det, at ledermobiliteten er lille. Nu skal en taskforce give anbefalinger. Staten er nemlig afhængig af indsigt i de andres maskinrum for at løse nationale udfordringer, lyder det fra taskforcen.
  "Bogen er holdt i ”du-form”, så læseren bliver holdt fast i, hvordan man som leder skaber en klar og meningsfuld retning for organisationen, skriver Niels Højberg, Stadsdirektør i Aarhus Kommune i denne anmeldelse.

  Boganmeldelse: ”Visionsledelse” er et brugbart og opmuntrende bidrag

  Bogen er let at læse og forfatteren går frisk til den og giver uden berøringsangst gode bud på, hvordan forskellige udfordringer kan gribes an og er dermed et opmuntrende bidrag til ny energi omkring udviklingen af ledelse efter Ledelseskommissionen.
  I 2018 formulerede Ledelseskommissionen følgende anbefaling om, at ”alle ledere skal kunne sætte en meningsfuld retning via en klar vision for deres organisation [og] hvis ikke du vil og kan det, skal du ikke være leder."

  Kronik: Er dagene talte for ledere, der ikke kan eller vil lede med afsæt i en vision?

  Er du en af dem, der mener, at visioner er udtryk for mentale varmluftsballoner, der ikke gør en reel forskel i en organisation? Så læs her, hvorfor både praksis og forskning peger på et behov for meningsskabende, værdibaserede visioner, hvad enten du er offentlig eller privat leder.

  Kommentar: Statsministerens tale er mere grå end rød

  Statsminister Mette Frederiksen leverer en stilsikker, men grå nytårstale, hvor den private sektor fylde næsten ingenting og civilsamfundet er helt forsvundet i et ideologisk selvrefererende budskab, der hurtigt druknes af fnidder i Venstre, frem for at give gejst og retning til landets kamptrætte sektorer.
  Jakob Bigum Lundberg er ny formand for FSD og til dagligt direktør i Næstved Kommune.

  Ny formand for velfærdschefer: ‘Vi kan ikke bare drive velfærdssamfundet videre’

  'Hvis borgeren ikke oplever, at det vi gør, giver mening. Så bliver vi slået hjem i Ludo,' siger den nyvalgte formand for landets velfærdschefer. Han peger på, at der er behov for et opgør med det vi plejer og den måde vi tænker i krav og retssikkerhed.
  Hvad du må modtage som gave, når du er offentlig ansat eller politiker er egentligt ganske klart. Alligevel begås der fejl.

  Korruption, kammerateri og kultur i det offentlig-private felt

  I denne uge fik en kulturudvalgsformand fra Aarhus kraftig kritik for brud på gavereglerne og i juli blev en tidligere Aarhusiansk forvaltningschef dømt for bestikkelse, selvom pengene ikke gik til ham. Hvad kan vi lære af de her sager? Spørger redaktør Steen Houmark.
  Frank Heidemann (S) er irriteret på Venstreborgmesteren i Ikast-Brande Kommune, som han mener, har tilsidesat ham i sag om udliciteringsforsøg i hjemmesygeplejen. (Arkiv)

  Udlicitering af sygepleje udløser ophedet debat

  Et forsøg med udlicitering af hjemmesygepleje kommer ikke stille fra start. Udvalgsformand i Ikast-Brande føler sig tilsidesat af borgmester i beslutningen om forsøget og frygter for både professionalisme og kvalitet i sygeplejen.

  Mød ’den politiske kvinde’: Et nyt ansigt på ledelsesgangen

  ’Den politiske kvinde’ har levet et stille liv i skyggen af to herremodeller: den økonomiske og den humanistiske mand, hvis motivationer nærmest er modsatrettede. Men vi nærmer os et opgør med denne enten-eller-tænkning, som baner vejen for en mere kompleks, men også farverig ledelsespraksis og organisationsudvikling, styret af den politiske kvinde.
  (Arkivfoto)

  En dynamisk strategi uden bullshit-retorik, tak!

  Det offentlige har ikke været lukket ned. Hjælpepakkerne holder ikke hånden under erhvervslivet, og genåbning af samfundet er en frase, der ikke matcher det, vi står over for, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar, hvor han gør op med bullshit-retorikken under coronakrisen.
  Hvordan tumler vi den trinvise genåbning, som det lyder til vi kommer til at stå med, samtidig med at vi skal sikre medarbejdernes tryghed, sikkerhed og sundhed? Skriver Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune

  Genåbning: Et mentalt skiftespor

  Krisehåndtering er blevet 'new normal' under coronaudbruddet. Statsministerens genåbning gør påsken til et mentalt skiftespor, hvor ledelses- og kommunikationsopgaven er øget med flere niveauer. Det bliver en større ledelsesopgave at åbne end at lukke, skriver kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller.