Økonomi

    Økonomi

    Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

    Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

    Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
    Chefredaktør fra NB-Medier Arne Ullum (t.v.) moderer en debat om økonomiaftalens konsekvenser for det specialiserede socialområde på Folkemødet. I panelet sidder KL-formand Martin Damm (V), formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen og folketingsmedlem og handicapordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk.

    Folkemødet: Sådan vil økonomiaftalen påvirke den offentlige service

    Økonomiaftalen for 2023 er faldet på plads i denne uge. Næste uge sætter NB-medier derfor aftalen til debat på Folkemødet på Bornholm. Her stilles der skarpt på aftalens indhold - ikke mindst det specialiserede socialområde.
    Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

    Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

    Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
    Kommunerne må ikke gå i gang med at byggemodne i områder, hvor man ikke kan sælge en grund til den pris, det koster at byggemodne. Det forhindrer udvikling af yderområder, mener byrådsmedlem. Venstre vil undersøge problematikken.

    Venstre vil undersøge muligheden for at udstykke grunde med tab

    Regler om udbygning i yderkommuner kan stå i vejen for udvikling af tyndt befolkede områder, mener byrådsmedlem. Nu vil Venstre se på, om man kan løse problemet i yderområderne.
    Professor i økonomi, Michael Svarer, stod som formand for ekspertgruppen for grøn skattereform i spidsen, da gruppen i dag, tirsdag præsenterede sine forslag til en højere CO2-afgift.

    Grøn skattereform vil især ramme få virksomheder

    Ekspertgruppe har fremlagt tre modeller for, hvordan Danmark kan indføre en beskatning af CO2. Få virksomheder vil rammes særlig hårdt.
    Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener at kommunerne kan hente produktivitetsforbedringer ved at konkurrenceudsætte en del af deres services gennem udlicitering.

    Økonomiprofessor: Udlicitering kan løse en del af arbejdskraftmanglen

    Økonomiprofessor: De eksisterende medarbejdere kan arbejde mere effektivt, og en del af det potentiale kan frigives gennem udlicitering.
    Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, er træt af kommunale selskaber, da de ikke har viden og kompetencerne til at drive virksomheder.

    Borgmester vil nedlægge §60 selskab

    Benedikte Kiær (K), som er borgmester i Helsingør, vil nedlægge §60-selskab efter skandale i 'Nordsjællands Park og Vej'.
    Kommunalpolitikere ville opprioritere de ældre, hvis de fik tilført flere penge via bloktilskuddet, viser ny undersøgelse fra VIVE.

    Se hvordan kommunalpolitikere prioriterer økonomien i gode og dårlige tider

    Ny rapport viser, at de fleste kommunalpolitikere vil prioritere serviceforbedringer over skattelettelser, hvis bloktilskuddet steg. Omvendt er de mere tilbøjelige til skattestigninger, hvis bloktilskuddet faldt.
    Gravkøerne kørte stærkt i mange kommuner i 2020, hvor kommunerne i alt brugte over tre milliarder kroner mere på anlæg end de havde budgetteret med, efter regeringen suspenderede anlægsloftet.

    Tre ud af fire kommuner overgik anlægsbudgettet i 2020

    De fleste kommuner gik over deres anlægsbudget i 2020, efter regeringen i foråret fjernede anlægsloftet. Fem kommuner har brugt mere end det dobbelte af budgettet på anlæg.
    Den tidligere overvismand og professor ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, advarer om, at man skubber yderligere til bygge- og anlægsbranchen. Samtidig påpeger han et presset økonomisk råderum.

    Tidligere overvismand: Stop stimuli til byggeri og anlæg

    Tidligere overvismand, Michael Svarer, advarer på Kommunalpolitisk Topmøde politikerne om at poste flere penge i bygge- og anlægsbranchen. Det kan få betydning for kommunernes anlægsramme 2022.
    Der var forventet en kolossal regning til de restauranter, natklubber, indkøbscentre, spillesteder, hoteller og alverdens andre erhverv, der har været påvirket af nedlukningerne under coronakrisen. Men et notat viser, at regningen ender med at blive væsentligt mindre, end man havde forventet.

    Corona-pakker ender med at koste 62 milliarder mindre end forventet

    Regeringen har ifølge notat overvurderet udgiften til hjælpepakker med 62 milliarder kroner - men det er inden de seneste hjælpepakker til en samlet pris af omkring 20 milliarder kroner.

    Kommunernes likviditet er på det højeste niveau siden kommunalreformen

    Efter en indbringende midtvejsregulering, er kommunernes samlede likviditet på det højeste niveau siden kommunesammenlægningen i 2007. I alt havde kommunerne i 3. kvartal i år likvide beholdninger for over 46 milliarder kroner.