De meget dyre enkeltsager er som trafikulykker i slowmotion
”Det er ikke interessant, om det er offentlige eller ikke-offentlige tilbud, der løser de særligt dyre enkeltsager for kommunerne, er budskabet fra to brancheorganisationer, men hvad er så centralt, når vi skal se på årsager og handlemuligheder ift de stigende udgifter på socialområdet?
Særligt dyre enkeltsager fordelt på kommuner
KL og Komponent iværksatte i 2022 en undersøgelse, hvor de sammen med 47 kommuner satte fokus på de såkaldt særligt dyre enkeltsager på det specialiserede voksenområde. Se her hvor mange sager de enkelte kommuner har.
Trods flere penge til handicapområdet er danskerne bekymrede
Hos Dansk Erhverv kalder man det en tillidskrise, at kun to ud af ti danskere forventer at få god kvalitet på det specialiserede socialområde. Vi har behov for en reformering, der sikrer en ensartet og gennemskuelig pris- og kvalitetsstruktur, lyder det.
Kommunerne beholder for det meste statens inflationsregulering
En beregning fra finansministeriet udløste i sommers 3 mia. kr. til kommunerne for at dække inflationen. Desværre regnede man forkert. Det giver kommunerne et milliardtab, men hvad med de private leverandører, hvordan oplevede de, at inflationsreguleringen slog igennem og hvad er konsekvenserne?
Fem ministre hvor offentligt-privat samspil bliver særligt centralt
To ud af tre ministre, der skal beskæftige sig særligt med offentligt-privat samspil, når du læser regeringsgrundlaget, har praksiserfaring og er lige ankommet til Christiansborg.
Kommentar: Fortællingen om selvforsyning og hjemtagning på socialområdet er rituel stammedans
Når en kommune som Aarhus laver en politisk målsætning for selvforsyning og taler hjemtagning på socialområdet op, er det udtryk for en rituel fortælling, der ikke holder vand, men styrker kommunens selvforståelse. Kun få har bemærket et næsten skjult alternativ til kommunal selvforsyning, mener Steen Houmark.
Trods ti års indsats er Aarhus Kommune langt fra sit mål om selvforsyning på socialområdet
I et sparekatalog og en omstillingsplan fra Aarhus Kommune spøger hjemtagning af borgere fra sociale tilbud på lige fod med begreber som kontraktforhandlinger og indkøbsværktøjer, der skal give besparelser på millioner allerede i 2023, men er det realistisk?
Ekspert: Hjemtagning af borgere er ikke noget quick fix
Flere kommuner overvejer at spare penge på det specialiserede socialområde ved at hjemtage borgere. "Den kommunale virkelighed er, at man ofte tror, man får mere for pengene hos sig selv," siger ekspert.
Forstå hjemtagning på fem minutter
Hjemtagning er ofte et udskældt værktøj, men der er mange situationer, hvor det giver mening at hjemtage en borger. Læs mere om hjemtagning her.
Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen
På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
Ministerformulering om handicaphjælp under indlæggelse har skabt usikkerhed
”Det er muligt for kommunalbestyrelsen at sætte en hjælperordning i bero under borgerens indlæggelse.” Den sætning i Socialministerens seneste hyrdebrev har skabt usikkerhed blandt mange brugere af BPA-ordningerne. Spørgsmålet er, om der er lovhjemmel.
Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen
Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen om lurer forude.