Danske Regioner

  Danske Regioner

  Grete Mikkelsen, direktør for Granhøjen / Gran Recovery and Health

  Der er en revne – En revne i alt – Det er sådan lyset kommer ind

  Med baggrund i Cohen-citatet: ”There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in” sparker direktøren for Granhøjen en debat i gang med fokus på, at der nu er så mange, der kigger med, når de sociale tilbud gør deres arbejde, at det spænder ben for dem.
  Ved grønne indkøb får indkøberen en ny rolle på de indre linjer i den offentlige organisation, lød det flere gange ved OPS-topmødet 2022.

  Bæredygtige indkøb er bare bedre for business

  Det betaler sig at producere bæredygtigt til det offentlige, hvad enten det handler om biotech eller genbrug af tøj. Grundlæggende skifter vi fra lineær til cirkulær økonomi med den indkøbsansvarlige som forandringsagent, lød det fra flere på årets offentlig-privat topmøde i Børssalen.
  Arkivfoto

  Stor vækst i regionernes brug af privathospitaler

  Privathospitalerne udgør et stående samfundsberedskab, der er en elastik eller harmonika, som regionerne kan trække i, når det offentlige mangler hospitalskapacitet. En stigning i henvisninger viser, hvor meget sundhedsberedskabet afhænger af den private sektor.
  Staten har via Region Midtjylland købt 65 millioner selvtest for 1,4 milliarder kroner uden at sende opgaven i udbud først. (Arkivfoto)

  Region får kritik for milliardkøb af selvtest uden udbud

  Lektor i udbudsret mener, at myndighedernes beslutning om køb af selvtest ser kritisabelt ud. Man går ganske enkelt for langt i brugen af undtagelsesbestemmelserne.
  I efteråret tabte de to regioner Midtjylland og Hovedstaden en millionsag i Klagenævnet for Udbud og nu er det så fire regioner i en anden sag.

  Regioners indkøb af ambulancer var ulovlig

  Regionerne har det sidste år været en hyppig gæst i Klagenævnet for Udbud og tabt flere klagesager. I efteråret 2021 afstedkom det en erstatning i millionklassen for to regioner og aktuelt har fire regioner tabt en sag til en udbudsværdi af en halv milliard. - Men begår regionerne for mange fejl?
  Udbuddet omkring regionernes akutlægehelikoptere er ikke landet helt endnu. Den nuværende leverandør har nemlig klaget.

  Regionalt udbud af akutlægehelikoptere havner igen i Klagenævnet for Udbud

  Der er skrevet endnu et afsnit i det, som tegner til at blive den uendelige historie om regionernes udbud af akutlægehelikoptere. Endnu engang klages der fra en utilfreds aktør, men hos regionerne mener man ikke, at der er noget at komme efter.
  Ideen med at suspendere behandlingsgarantien er, at den skal frigive kapacitet i det offentlige sygehusvæsen, som er presset på grund af corona. Men den køber Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen ikke. (Arkiv foto)

  Regeringen suspenderer behandlingsgarantien og borgerens frie sygehusvalg

  Stigende smitte- og indlæggelsestal med corona medfører nu, at behandlingsgarantien og borgerens frie sygehusvalg i en periode suspenderes, for at frigive kapacitet i det offentlige, men giver det mening og hvad så med den private hospitalssektor, skal den så gå i tomgang?
  Det kræver en kæmpe logistisk go styringsmæssig indsats, at opskalere vaccineindsatsen, derfor henter de danske regioner hjælp fra den private sektor.

  Private løfter vaccineindsats i alle regioner

  De danske regioner er i gang med den største opskalering af vaccinationsindsatsen, siden Corona-pandemien brød ud. Over en halv million stik forventer de fem regioner at uddele i denne uge og det er kun muligt, hvis man trækker på den private sektor. Læs hvordan regionerne har grebet det an.
  Sådan ser de nuværende akutlægehelikoptere ud. Billedet stammer fra 2018, hvor den fjerde akutlægehelikopter blev præsenteret i Aalborg, inden den blev taget i drift.

  Franskmænd vinder uopsigelig kontrakt om drift af akutlægehelikoptere

  ”Vi kan få mere sundhed for pengene,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman i en kommentar til, at man nu har fundet en vinder af det milliardstore udbud af helikopterbåret akutlæge indsats. Nye og større helikoptere samt en besparelse på millioner er hvad regionerne har i udsigt.
  Sygeplejepersonale har siden regeringens indgreb omkring deres overenskomst 2021 vist deres utilfredshed ved punktstrejker. Nu kan man se, at stadig flere søger over i private vikarbureauer

  Utilfredshed får sygeplejersker til at søge ind i private vikarbureauer

  Der startede en ond selvforstærkende cirkel for regionerne, da de ikke kunne imødekomme sygeplejerskernes krav om højre løn og forbedrede arbejdsforhold ved overenskomstforhandlingerne. Utilfredshed, højre løn og fleksibilitet får nu sygeplejersker i hobetal til, at søge over i det private.
  Falck genåbner en række lyntestcentre denne uge, så personer i regionerne Midtjylland, Nordjylland og Sjælland igen kan få en gratis lyntest for coronavirus. Billedet er fra Falcks mobile testcenter i Hvidovre sidste år (Arkivfoto).

  Falck genåbner testcentre og venter 10.000 test per dag

  Med Falcks genåbning af lyntestcentre bliver det muligt at få en gratis lyntest i alle landets fem regioner.
  Af Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens, hvor OPS-Indsigt har adgang til årsrapporten fra 2020, fremgår det, at der er plads til forbedringer på flere fronter også i regionalt regi.

  Regionerne har selv problemer med Sundhedsstyrelsens anbefalinger på demensområdet

  Både den private leverandør og regionerne har svært ved at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men det er kun den private leverandør, der er opsagt. "Det er et problem, at man kun ser på den private leverandør,” lyder det fra brancheorganisationen, Sundhed Danmark. Læs hvad der er op og ned.