Det ser sort ud for privat og selvejende drift af sociale tilbud, hvis et lovudkast om styrkelse af Socialtilsynet bliver tilvirkelighed.

Analyse: Lovudkast peger i retning af en nationalisering af socialområdet

Hvad der ikke kunne vindes på den politiske slagmark for Socialminister Astrid Krag i kampen mod profit på velfærd, peger nu i retning af at kunne vindes ved ministeriets skrivebord. Et lovforslag om at styrke socialtilsynet er gennemsyret af restriktioner mod private og ikke tro mod den politiske aftale.
Øverst fra højre branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff. - Velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, Troels Yde Toftdahl. - Branchedirektør i Selveje Danmark Jon Krog. - Politisk og Strategisk chef i LOS, Laust Westtoft

Brancheorganisationer hælder lovudkast om et styrket socialtilsyn ned ad brættet

”Der er tale om en østtysk bureaukratisk model, så det bliver svært at overleve som virksomhed,” lyder en kommentar til et lovudkast om et styrket socialtilsyn. I både Dansk Erhverv, Dansk Industri, Selveje Danmark og LOS mener man, at udkastet går længere end den politiske aftale, men hvad betyder det?
KL, Danske Kulturbestyrelser, Dansk Erhverv, Center for Kulturevaluering ved Aarhus Universitet og Augustinus Fonden foreslår at oprette et analyseinstitut på kulturområdet.

Nyt institut skal styrke kulturlivet og ruste det til fremtiden

KL og flere andre foreslår den nye kulturminister at oprette et analyseinstitut på kulturområdet - i lighed med Idrættens Analyseinstitut. Det nye institut skal give et bedre indblik i kulturens betydning og sætte dagsorden.
Der var glæde i maj 2020, da Finansminister Nicolai Wammen (S) og formand for KL Jacob Bundsgaard (S) første gang skulle præsentere en økonomiaftale, der indeholdt kompensation for merudgifter til covid-19, men trods en intention om ligebehandling har det vist sig vanskeligt for private og selvejende, at få andel i disse midler.

Trods aftale – fortsat problemer med kommunernes corona-kompensation

Med årets økonomiaftale mellem kommunerne og staten opstod der et lille håb om ensartet behandling af kommunale, private og selvejende institutioner, når kommunerne skal udmønte kompensation for merudgifter til covid-19, men alt ser ud til at være som det plejer. Målestokken er fortsat kommunal.
Landsretsdommen burde være sommerlæsning for embedsfolk og politikere i kommunerne, skriver redaktør Steen Houmark

Kommentar: Landsretsdom kan blive en bombe under kommunernes ældrebudgetter

Brønderslev Kommune er dømt til at betale 5 mio. kr. for underbetaling af en hjemmeplejeleverandør. Dommen sætter ikke kun fokus på kommunernes prisberegninger og de økonomiske konsekvenser, hvis resultatet overføres til landsplan. I et valgår kalder den på en debat om prioritering i velfærd.
På rådhuset i Brønderslev Kommune vil man nu nærlæse dommen fra Vestre Landsret.

Kommune dømt til at betale over 5 millioner til frit-valgs-leverandør i sag om timepriser

Vestre Landsret giver arbejdsgiverorganisationen KA Pleje ret i, at Brønderslev Kommune har underbetalt det private plejefirma Blæksprutten. Dommen kan potentielt få principiel betydning for kommunernes prisberegninger, ikke mindst fordi KA Pleje har stævnet flere kommuner i tilsvarende sager.
Hos Dansk Erhverv håber man, at politikerne vil lægge ideologien til side og finde gode, lokale løsninger i fællesskab med erhvervslivet. Derfor foreslår man tre konkrete politiske prioriteter.

I et valgår er den kommunalpolitiske sommer kort

Her er tre ting, der bør fylde i debatten op til det kommende kommunalvalg. Få nu sparket gang i konkurrenceudsættelsen, den grønne omstilling gennem indkøb og værnet om borgerens frie valg, skriver markedschef Morten Jung i dette debatindlæg.