Daginstitution

    Christiansborglogik gør de private dagtilbud til bønder i et skakspil, der måske kan veksles til noget mere for den radikale ledelse.

    Private dagtilbud er fortsat bønder i et skakspil på Christiansborg

    De Radikale rev ikke hele plasteret af, da de fredede nogle af de private dagtilbud og det er der en grund til, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse. Læs hvorfor private dagtilbud potentielt er bønder i et politisk spil og hvordan kampen mod profit på velfærd lever trods ideologisk tilbageslag.
    Ny politisk aftale skal hegne de private dagtilbud inde, så der ikke kan trækkes profit ud. "Man forsøger, at gøre op med et problem der ikke findes, i stedet for at gøre noget ved de reelle," lyder det fra branchen.

    Ny aftale om private dagtilbud er politikdannelse på steroider

    Det er en kold karklud i ansigtet på iværksætteri, når regeringen forsøger at lave et columbusæg, hvor det ser ud som om, man leverer på en politisk ambition om at bekæmpe profit, og samtidig imødekomme kritikken omkring lukning af de private dagtilbud, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse.
    Regeringen og støttepartierne indgik en aftale i december, hvor man vil forsøge, at hegne de private dagtilbud inde og forbyde oprettelsen af nye.

    Absurd at regeringen modarbejder kvindelige iværksættere

    ”Kære regering har I ikke andet at lave end at modarbejde succesfulde iværksættere indenfor typiske kvindefag,” siger stifter af dagtilbuddet Lillely, Julie Lykke Haugaard. Hun er en af mange kvinder, der overvejer deres fremtid, medens de afventer et lovforslag, der vil forbyde private dagtilbud.
    ”Jeg har taget lån i min lejlighed og skabt et børnehus med en god normering, et lavt sygefravær og fokus på at hvert enkelt barn er unikt. Løn er noget jeg får, hvis der er penge nok,” siger en af seks ildsjæle, der har stiftet et privat dagtilbud.

    Seks ildsjæle har skabt 80 arbejdspladser med overskud til 300 børn

    I over 15 år har private ildsjæle vist, hvordan de for samme økonomi, som kommunale dagtilbud kan skabe et differentieret og godt børneliv, men i fremtiden er der ikke plads til private, hvis det står til regeringen. Læs her om seks private ildsjæle og deres jagt på det gode børneliv.
    Borgmester Mogens Gade i Jammerbugt Kommune er godt og grundig ærgerlig over, at de radikale er gået med til en aftale, hvor man vil forhindre oprettelsen af nye private dagtilbud.

    Borgmester: ”Vi får en kæmpe udgift, hvis de private daginstitutioner trækker sig”

    Jammerbugt Kommune rammes hårdt, hvis private dagtilbud trækker stikket, som følge af en ny model. Ejerleder Henrik Stæhr ser ikke, at forældrene står i kø for at overtage og omlægge de private til selveje. ”Forældrene vil gå til borgmesteren og sige; skaf mig en plads til mit barn!” siger han.
    "Enøjet ideologisk profitjagt, hvor man mistænkeliggøres som ejer," udtaler en ejerleder om et fortroligt notat fra Børne- og Undervisningsministeriet.

    Analyse: Ministerielt notat afslører model for langsom kvælning af private dagtilbud

    Fremtidens private dagtilbud skal være selvejende, det afslører et fortroligt notat. Hvis de private dagtilbud ikke vælger at blive omlagt til selveje, vil de blive ført i et stramt halsbånd med ringe muligheder for exit. Modellen kan tillige ses som et forsøg på at undgå ekspropriering.
    Regeringen vil forbyde opstart af private dagtilbud , fordi man vil forhindre daginstitutioner i at udtage profit på bekostning af børnene, men i følge tre ledere af private dagtilbud er det ikke noget, som sker i Danmark. (Modelfoto)

    Opråb: Vi er ikke profitjægere – vi jager det gode børneliv

    I fremtiden er der ikke plads til pædagogiske ildsjæle og deres drøm om et privat dagtilbud med mindre de har millioner og er villige til at investere dem uden at have indflydelse på ledelsen og udviklingen af institutionen, skriver tre institutionsledere, som reaktion på at private dagtilbud udskammes i debatten.
    Ellen Trane Nørby (V), som her er på besøg i en spejderlejr, mener regeringen og den støtteparier er igang med at "med at pløje sit ideologiske korstog henover hele det private initiativ på børneområdet".

    V-ordfører: Ideologisk korstog mod privat børnepasning

    Venstre ser aftalen om mindstenormeringer som 'et ideologisk korstog' mod privat børnepasning, og partiets ordfører stiller nye spørgsmål til ministeren.
    Alle kommuner er blevet tildelt en kvote for antigentest ift. befolkningstallet. Kvoten gælder både kommunale, private og selvejende institutioner

    Kviktest – Nu også til private velfærdstilbud

    I de første 14 dage af februar kommer plejehjemssektoren til at lægge beslag på al mobil testkapacitet. Socialområdet og daginstitutionsområdet kommer i anden række og private velfærdstilbud skal henvende sig til beliggenhedskommunen, som står for prioritering og planlægning.
    "Få bestilt mobile testenheder med det samme," sagde justitsminister Nick Hækkerrup til kommunerne for 10 dage siden.

    Test- og koordinationskaos i den offentlige bermudatrekant

    Justitsministeren har bebrejdet kommunerne og borgmestrene har skældt ud over koordinationen af de mobile lyntest-enheder, som leveres af private leverandører, indkøbt af regionerne. Et sandt trekantsdrama hos de offentlige ordregivere.
    En såkaldt lyntest, som egentlig hedder en antigentest, foretages gennem næsen og kan vise et resultat på et kvarter. Den er dog mindre pålidelig end den såkaldte pcr-test, som foregår ved en podning i halsen. (Arkiv)

    Private mobile lyntestere kører ud til børnehaver og på bosteder

    De private testudbydere har masser af testkapacitet, som nu ruller ud. Særligt glæder Social- og Indenrigsminister Astrid Krag sig over testtilbud til personale i sociale tilbud, der kan have svært ved at holde afstand.
    (Arkiv)

    Private aktører rykker lyntest direkte ud til plejehjem og børnehaver

    Private testudbydere og det offentlige havde onsdag møde om at intensivere testindsatsen.