Bosted

    I Aarhus Kommune vil man gerne være selvforsynede med kommunale tilbud på socialområdet, så handicappede ikke skal flyttes til botilbud uden for kommunen.

    Kommentar: Fortællingen om selvforsyning og hjemtagning på socialområdet er rituel stammedans

    Når en kommune som Aarhus laver en politisk målsætning for selvforsyning og taler hjemtagning på socialområdet op, er det udtryk for en rituel fortælling, der ikke holder vand, men styrker kommunens selvforståelse. Kun få har bemærket et næsten skjult alternativ til kommunal selvforsyning, mener Steen Houmark.
    Aarhus Kommune mener, at kommunen kan gøre det billigere ved selv at etablere og drive flere pladser på socialområdet, derfor har man haft en voldsom vækst, men er man blevet mere selvforsynende?

    Trods ti års indsats er Aarhus Kommune langt fra sit mål om selvforsyning på socialområdet

    I et sparekatalog og en omstillingsplan fra Aarhus Kommune spøger hjemtagning af borgere fra sociale tilbud på lige fod med begreber som kontraktforhandlinger og indkøbsværktøjer, der skal give besparelser på millioner allerede i 2023, men er det realistisk?

    Ekspert: Hjemtagning af borgere er ikke noget quick fix

    Flere kommuner overvejer at spare penge på det specialiserede socialområde ved at hjemtage borgere. "Den kommunale virkelighed er, at man ofte tror, man får mere for pengene hos sig selv," siger ekspert.
    Hjemtagninger skaber ofte politisk debat. Men hvad er egentlig op og ned?

    Forstå hjemtagning på fem minutter

    Hjemtagning er ofte et udskældt værktøj, men der er mange situationer, hvor det giver mening at hjemtage en borger. Læs mere om hjemtagning her.
    I en tilsynsrapport om botilbuddet Rosenkildevej 87 - 89 i Slagelse påpeger Socialtilsynet, at der længe har været misforhold imellem tilbuddets realiserede omsætning og omkostninger.

    Slagelse vil sende regningen fra tvangslukket botilbud videre til køberkommuner

    Socialtilsyn Øst har varslet et botilbud i Slagelse Kommune tvangslukket. Kommunen forventer at kunne sende et millionunderskud videre til køberkommunerne. Læs hvordan og om de berørte kommuner har en risikobuffer i deres budget til at dække den slags.
    Der gives hånd på valgnatten, men spørgsmålet er om en ny regering her over midten vil opstå? - En regering der vel og mærke har mere fokus på mennesket med behov for hjælp end på selskabsformer.

    Refleksion: ” At turde tænke på den fælles styrke”

    Tænk hvis en ”ildpause” i den politiske fløjkamp mellem det offentlige og det ikke-offentlige kan bruges til, at gentænke socialområdet hen over midten, så lederens fokus bliver kampen for mennesker, der har brug for hjælp, skriver direktøren ved Fonden Startskuddet i en refleksion efter valget.
    Har DR med dokumentarer `Tinas jagt på millioner´ bevidst forsøgt at sætte vind i sejlene på den strandede kampagnen, `profit på velfærd´ mhp at få den banket op på dagsordenen til den forestående valgkamp?

    Kommentar: DR-Dokumentar om velfærdsprofit skuffer og overser substantielle udfordringer

    `Tinas jagt på millioner´ er en DR-Dokumentar, hvor forargelsesunderholdningen dominerer og den substans man næsten har fat i omkring kommunernes kontraktindgåelser med private botilbud forsvinder til fordel for filmiske effekter og det er ærgerligt, for der ligger en historie gemt i det samspil.

    Altiden udvider atter sin virksomhed på socialområdet

    Det virker næsten som når man sætter perler på en snor, når Altiden udvider sin virksomhed. Det foregår stille og roligt og denne gang udvider virksomheden med et nyt tilbudsområde.
    Hvor langt må man gå når man hyrer private vagtselskaber ind på et regionalt botilbud?

    Brug af private vagter på sociale tilbud

    Sikkerhed på sociale botilbud dukker jævnligt op i medierne, særligt når det går galt, men må man hyre et vagtselskab til at bistå og træne personalet? Eksperterne siger nej, men i Region Nordjylland mener man ikke, at man har overtrådt loven.
    Forsøger Social- og Ældreminister Astrid Krag endnu engang at komme af med de private sociale tilbud ved at få dem skrevet ud af Barnets Lov eller er der tale om en simpel fejl i et kæmpe lovarbejde?

    Private sociale tilbud er skrevet ud af lovudkast til ny lov

    Godt gemt i et 900 sider langt lovforslag som for øjeblikket er til høring i et fantomtempo, kan man læse at private sociale tilbud er skrevet ud af Barnets Lov, der skal være den nye hovedlov på området. Det harmonerer på ingen måder med de politiske aftaler bag loven. Læs hvad der er op og ned.
    De daglige konkrete borgerrettede afgørelser som driver økonomien på socialområdet træffes mange steder, ude som inde af social- og sundhedsfagligt personale. (Arkivfoto)

    Kommentar: Markant uligevægt i ekspertpanel

    Regeringens nye ekspertudvalg, som skal afdække udfordringsbilledet på socialområdet, bør udvides med en række faglige og hverdags-ekspertorienterede kompetencer. Der er solid overvægt af akademia fra den offentlige sektor på et område med mange ikke-offentlige aktører.
    Grete Mikkelsen, direktør for Granhøjen / Gran Recovery and Health

    Der er en revne – En revne i alt – Det er sådan lyset kommer ind

    Med baggrund i Cohen-citatet: ”There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in” sparker direktøren for Granhøjen en debat i gang med fokus på, at der nu er så mange, der kigger med, når de sociale tilbud gør deres arbejde, at det spænder ben for dem.