Almen praksis

    Ældreplejen risikerer at brænde sammen

    Konkurrencen om de varme hænder er nu så stor, at flere kommuner og private aktører inden for ældreplejen tilbyder store velkomstbonusser og favorable tjenestevilkår, men det kan komme til at bide sig selv i halen. Det viser erfaringer fra almen praksis.
    Vi står på en brændende platform, hvor 30 % af PLO-lægerne er over 60 år og et sted mellem 10 – 15 % er over 65 og mange er på vej ud af arbejdsmarkedet, lyder det fra PLO-Sjælland i en kommentar til Region Sjællands udfordringer med at tiltrække læger (Arkivfoto)

    Millionudgifter til lægevikarer spærrer for succes med regionale nærklinikker

    I Region Sjælland spærrer vikarudgifterne for succes med at skaffe faste læger, for hvis man kan tjene kassen som vikarlæge, hvorfor så blive fastansat? - Situationen bider sig selv i halen, mener PLO. Hos Dansk Erhverv taler tallene for sig selv: ”Regionen bør genoverveje sin strategi.”
    For at skaffe læger til ydreområderne har Region Sjælland oprettet en række regionale nærklinikker, men de har stort set kun været bemandet med lægevikarer viser en aktindsigt.

    Region Sjælland poster millioner efter lægevikarer i nærklinikker

    I en tid med lægemangel og stigende timepriser på lægevikarer var der kun én vikarvirksomhed, der i 2021 havde succes med at levere læger til Regions Sjællands tre nærklinikker inden for rammeaftalen, svarende til en omsætning på plus seks millioner kroner. Vi har kontaktet både region og virksomhed.
    Det kræver en kæmpe logistisk go styringsmæssig indsats, at opskalere vaccineindsatsen, derfor henter de danske regioner hjælp fra den private sektor.

    Private løfter vaccineindsats i alle regioner

    De danske regioner er i gang med den største opskalering af vaccinationsindsatsen, siden Corona-pandemien brød ud. Over en halv million stik forventer de fem regioner at uddele i denne uge og det er kun muligt, hvis man trækker på den private sektor. Læs hvordan regionerne har grebet det an.
    Fremrykningen af det tredje vaccinestik gav søndag stort pres på vacciner.dk, hvor man kan booke sit stik. (Arkivfoto)

    Drop-in-vaccine droppes i private centre i hovedstaden

    For at undgå kø kan man mandag ikke længere blot dukke op til vaccination i private centre i hovedstaden.
    Region Sjælland og regionrådsformand Heino Knudsen (S) sidder med et et vaskeægte "wicked problem", hvor man har forsøgt at løse lægedækningsudfordringen, men løsningen har tilsyneladende blot skabt nogle andre problemer.

    Kedelig effekt af regionalt prestigeprojekt – øgede udgifter og lukning af lægeklinikker

    I Region Sjælland bruger man flere skattekroner på at hyrer læger til egne nærklinikker, men man får ikke mere sundhed. Tværtimod er to private klinikker ved at lukke. Den siddende regionsformand er tavs og oppositionen er bekymret for brud på statsstøttereglerne. Vi har spurgt en ekspert.
    Regionrådsformand Heino Knudsen (S) peger på, at det handler om udbud og efterspørgsel, når det kommer til lægernes lønninger, som han mener er alt for høje.

    Region Sjælland udkonkurrerer privat lægeklinik

    Region Sjælland vidste, at de ikke kunne drive lægeklinikker billigere i eget regi end de private. Alligevel har man valgt at oprette flere såkaldte nærklinikker. ”Lønnen i regionen er 150 % højre end, det vi kan aflønne vores læger,” siger administrerende direktør for Nordic Medicare, Christian Riewerts.
    Mens de andre regioner de seneste år har droppet rollen som leverandør og lukket mange af deres egne lægeklinikker og lade markedet regulere sig selv, er Region Sjælland gået i en anden retning.

    Region Sjælland blev leverandør af almen praksis. Nu stikker udgifterne af

    Patienter på ventelister, timepriser på himmelflugt og et reduceret incitament for at starte egen praksis er nogle af de udfordringer, som markedet for almen praksis står med i Region Sjælland. ”Regionens beslutning om at drive lægeklinikker er ikke vokset i vores baghave,” lyder det fra PLO.
    Et meget stort antal sundhedshuse og sundhedscentre har allerede de funktioner, der skal være i nærhospitalerne, så hvad er lige pointen?

    Nærhedshospitaler skal løfte udkantsdanmark

    Op mod 20 nye nærhospitaler er muligvis på vej til udkantsdanmark, men både økonomi og ejerform er uklar. Desuden har mange af de nye sundhedshuse med indbyggede offentlige-private samarbejdsflader allerede de samme funktioner og det kan skabe forvirring, lyder det fra professor i sundhedsøkonomi.

    Ansatte i lægehus sigtet for svindel med tilskud fra regionen

    Region Hovedstaden har efter en undersøgelse anmeldt tre personer fra et lægehus i Charlottenlund til politiet,. De er nu sigtet for svindel med blandt andet ydelser og dobbeltfakturering.
    Velfærdsiværksætteren Thomas Helt (i midten) sælger en del af sin forretning til privathospitalet Capio

    Privathospital køber sig til partnerskab med sundhedsiværksætter

    Privathospitalet Capio køber sig adgang til andet og mere end blot succesfulde velfærdsvirksomheder i vækst. Med deres seneste indkøb får de adgang til en unik dansk know how og praksiserfaring med velfærdsinnovation på et kompliceret og spirende marked for partnerskabsklinikker.
    Underskrift af ny aftale. Bo Libergren (V), næstformand i regionernes lønnings- og takstnævn til tv. og Formand for PLO Jørgen Skadborg

    Ny aftale skal tage toppen vagtlægers af skyhøje indtjening

    Efter kritik af vagtlægers honorarer justeres ydelser i ny overenskomstaftale mellem regioner og læger. Hos Praktiserende Lægers Organisation er man samlet set godt tilfreds med aftalen, som burde gøre det mere attraktivt for yngre læger at vælge almen praksis.