Affaldshåndtering

    Affaldshåndtering

    Frederiksberg Kommune var den første kommune i Danmark til udelukkende at indsamle affald med el-skraldebiler. Den slags grønne tiltag kan blive bremset ved en total liberalisering af affaldsmarkedet, advarer borgmester Michael Vindfeldt.

    34 borgmestre på tværs af partier: Liberaliser ikke indsamlingen af affald

    34 borgmestre advarer i et brev ministre om de negative konsekvenser ved fuldstændig at liberaliserer markedet for indsamling og håndtering af affald. Et forslag udtænkt af Deloitte er ifølge borgmester 'en potentiel bombe under affaldsindsamlingen, som vi kender den i dag.'
    Det er en lille sorte boks under låget til skraldespanden, der indeholder en sensor, som giver besked, når spanden trænger til at blive tømt..

    Intelligente kommunale skraldespande kan reducere i C02 og antal af tømninger

    Databaseret affaldsregistrering kan nedbringe antallet af kommunale affaldstømninger med mindst 30 procent. Det viser et nyt forsøg i Vejle Kommune, hvor virksomheden Sweco har testet, hvordan sensorer monteret i 150 af kommunens 900 affaldsspande kan fortælle kommunen, hvornår de skal tømmes.
    Dansk Affaldsminimering ApS har specialiseret sig i at sortere plastaffald. Fra foråret 2022 er den en af to virksomheder, der skal implementere en hel ny kamerateknologi, der kan genkende 12 plasttyper fra hinanden.

    Offentligt-privat samarbejde giver teknologisk gennembrud i plastsorteringen

    En ny kamerateknologi og maskinlæring gør det muligt for maskiner, at se forskel på de mange plasttyper, som indgår i husholdningsaffald. "Den teknologi, vi har udviklet i samarbejde med universitetet, er et gennembrud i genanvendelsen af plastik,” lyder det fra Hans Axel Kristensen, CEO for PLASTIX A/S.

    Kommunale skraldebiler tager stikket

    Renere luft og mindre larm er på vej til kommunerne. Inden for få år har mange kommuner planer om, at blandt andet fuldelektriske skraldebiler skal indsamle affald. I nogle sammenhæng går efterspørgslen på det kommunale marked så stærkt, at en leverandør selv har måtte designe en elkranbil.
    Da Kolding Kommunes nye dagsinstitution Kildemosen åbnede i 2020, fik murværket stor opmærksomhed. Murstenene er nemlig genbrugt hentet fra en gammel nedrevet kaserne.

    Kommune vil have virksomheder til at ’købe ind’ på genbrugspladserne

    ”Vi samarbejder gerne med virksomheder, der ser potentiale i at få indsamlet restprodukter og skabe en forretning ud af det,” lyder det fra Kolding Kommunes renovationsafdeling. En enkelt virksomhed har allerede skabt sig en niche og der er plads til flere.
    I dag bliver meget brugt tøj brændt af. Fremover skal det håndteres mere miljørigtigt, og derfor skal der nu innoveres og etableres systemer til det.

    Kommuner og industri går ind i partnerskab om tekstilaffald

    Otte kommuner og virksomheder med specialviden inden for tekstilområdet, går nu sammen med brancheorganisationer ind i partnerskab for at finde løsninger på det, der indtil videre ser ud som en gordisk knude inden for håndtering af affald: Hvad gør man med alt det tøj, som er for laset til at kunne genbruges?
    Ifølge Miljøstyrelsen har det blandt andet været argumentet om problemer med at skaffe de todelte skraldespande og nødvendige skraldebiler, der har gjort, at mange kommuner har fået dispensation på tidsfristen for den nye affaldsordning.

    Udbudskontrakter spænder ben – Kun ni kommuner er klar med ny affaldssortering til tiden

    Fra 1. juli skulle alle kommuner sortere borgernes affald i ni dele, men kun ni er klar til opgaven. 'Det var en urealistisk deadline,' siger projektleder. Mange kommuner har nemlig været bundet af udbudskontrakter.

    Dansk Erhverv: Kommunale hjemtagningsplaner er en skueproces for skatteborgernes penge

    Dansk Erhverv er rystede over udsigten til en kommunal hjemtagning af affaldsindsamling. Denne gang er det Gladsaxe Kommune, der i Miljøudvalget har lagt op til en fuld hjemtagning af affaldsindsamlingen, men det handler ikke om ideologi, siger formanden for Miljøudvalget.
    Statens bølge 2 udbud af facility management omfatter blandt andet af 1.3 millioner årlige måltider.

    Giganter i konkurrence om Statens Facility Management Bølge 2

    Bygningsstyrelsen er et skridt videre på vej til at finde vinderen af en milliardkontrakt på facility management. I branchen har der blandt de mindre virksomheder længe været bekymring for, at den type udbud kan skabe en semi-monopolisering.
    Forbrændingsanlægget under det ikoniske 'Energitårn' ved Roskilde står til at lukke. Det ryster borgmester og formand for affaldsselskabet ARGO, Niels Hörup.

    KL`s dødsliste sender chok igennem det kommunale Danmark

    KL anbefaler lukning af 10 forbrændingsanlæg inden 2030. Kommunalpolitikere møder anbefalingen med overraskelse og protester. KL-formanden mener, at kommunerne skal have ca. 1,5 milliarder kroner i kompensation, så forbrugerne ikke får højere priser.
    Argo Roskilde er et af de affaldsanlæg, som skal lukkes inden 2030. Det er KL, der har udpeget i alt 10 anlæg. (Arkiv)

    KL udpeger 10 affaldsanlæg, der skal lukke inden 2030

    Ifølge affaldsaftale har KL nu udpeget de 10 mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning ud af 23 fordelt i hele landet. Se her, hvilke anlæg der lukkes.

    Vigtig sag: Højesteret fritager virksomhed for omstridt gebyr

    KL og Københavns Kommune tygger på nederlag i principiel sag i Højesteret. Kommunerne risikerer at skulle betale millioner af kroner tilbage efter at have opkrævet lovstridigt gebyr for erhvervsaffald i årevis.