Kommune får millionerstatning af leverandør

Del artiklen:
Hos Remondis er man glad for at sagen er afsluttet og man nu igen kan se fremad i samarbejdet med Næstved Kommune.
Hos Remondis er man glad for at sagen er afsluttet og man nu igen kan se fremad i samarbejdet med Næstved Kommune. - Foto: Remondis

Næstved Kommune vinder efter et kæmpe dokumentationsarbejde en langtrukken sag i voldgiftsretten mod den tyske affaldsvirksomhed Remondis om hårdhændet behandling af affaldsbeholdere.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Affaldsvirksomheden Remondis og Næstved Kommune har været ude i en langvarig strid om ødelagte affaldsbeholdere. Striden endte i voldgiftsretten, som nu har afgjort at Remondis skal betale Næstved Kommune 6,8 millioner kroner, samt sagsomkostninger. Det skriver sn.dk.

Sagen drejer sig om at 17.000 affaldsbeholdere har været udsat for hårdhændet behandling under tømning med det resultat, at kanterne har været gennemskåret, ligesom der opstod revner. Det betød blandt andet, at der trængte vand ind i beholderne og pap og papir blev vådt og uanvendeligt som genbrug.

Sagen går tilbage til 2019, hvor kommunen blev opmærksom på problemstillingen og har dermed været undervejs et godt stykke tid.
Selvom Remondis tabte et der alligevel en vis tilfredshed at sporer hos virksomheden, der for længst har fået tilrettet skraldebilerne til mere nænsom behandling af affaldsbeholderne.

”Vi er glade for at sagen er afsluttet og nu er det tid til igen at se fremad og fortsætte det gode samarbejde med Næstved Kommune,” oplyser firmaets pressechef Pernille Andersen, for der har nemlig ikke kun været skår i samarbejdet.

Næstved Kommune var nemlig blandt de 10 første kommuner i Danmark, der i samarbejde med Remondis gik i gang med at få sorteret affald i 10 faktioner, således som et flertal i Folketinget har vedtaget i en ny klimaplan.

Det betød, at kommunen allerede sidste år kunne opfylde målet om 50 pct. anvendelse af husholdningsaffaldet oplyser kommunen til sn.dk.

Ansatte et dokumentations team

Men hvem der skulle betale for de ødelagte affaldsbeholdere, var man altså, trods et godt samarbejde ikke enige om, derfor havnede sagen i voldgiftsretten, som er en særlig retsinstans, der kan afgøre tvister mellem parterne.

I processen for at dokumentere omfanget ansatte kommunen fem-seks medarbejdere, hvis eneste opgave var at fotografere og dokumentere skader på affaldsbeholderne og her besøgte man i alt 19.000 husstande og konstaterede at knap 17.000 affaldsbeholdere var defekte.

Resultatet af dette er arbejde medvirkede til, at Næstved Kommune vandt i voldgiftsretten og det er man godt tilfreds med i det kommunale team, som stod for forarbejdet.