KL`s dødsliste sender chok igennem det kommunale Danmark

Del artiklen:
Forbrændingsanlægget under det ikoniske 'Energitårn' ved Roskilde står til at lukke. Det ryster borgmester og formand for affaldsselskabet ARGO, Niels Hörup.
Forbrændingsanlægget under det ikoniske 'Energitårn' ved Roskilde står til at lukke. Det ryster borgmester og formand for affaldsselskabet ARGO, Niels Hörup. - Foto: ARGO

KL anbefaler lukning af 10 forbrændingsanlæg inden 2030. Kommunalpolitikere møder anbefalingen med overraskelse og protester. KL-formanden mener, at kommunerne skal have ca. 1,5 milliarder kroner i kompensation, så forbrugerne ikke får højere priser.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

“Det kom som et chok for mig i går.”

Sådan lyder det fra Else Merete Knoop (V), som sidder i Natur- og Miljøudvalget i Bornholms Regionskommune. Chokket skyldes, at hun har fået at fik at vide, at Bornholms Affaldsbehandling ikke som planlagt kan vente til 2032 med at lukke sit forbrændingsanlæg ned.

OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvordan KL  som følge af klimaaftalen fra i sommers senest den 1. januar 2021 skal aflevere en plan for nedjustering af den danske affaldsforbrændingskapacitet, som overholder en tjekliste med i alt 13 punkter.

Det er den liste lokalpolitikere på Bornholm og ni andre områder i Danmark har fået. Det betyder  at inden 2030 skal de regne med, at ti forbrændingsanlæg skal være lukket ned. Det er i hvert fald anbefalingen fra KL til regeringen. Det fremgår af den plan, som KL præsenterede torsdag.

Læs også:
KL udpeger 10 affaldsanlæg, der skal lukke inden 2030

“Vi har sat os for på Bornholm at være ‘first movers’, hvad angår håndtering af affald. Derfor har vi en strategi om, at al affald på øen skal genanvendes senest i 2032,” siger Else Merete Knoop til NB-Kommune, og fortsætter:

“Men i går fik vi så at vide, at vi ikke kan vente til 2032 med at lukke vores forbrændingsanlæg ned. Det skal i stedet ske senest i 2026. Det kom som et chok for mig, for nu skal vi jo være klar seks år tidligere. Nu skal der virkelig turbo på det her arbejde med genanvendelse!”

null
"Ingen med forstand på branchen havde set det komme," siger formand for affaldsselskabet ARGO og borgmester Niels Hörup.

Borgmesteren i Solrød Niels Hörup (V) er formand for selskabet ARGO, der driver et stort forbrændingsanlæg ved Roskilde. (Mange bilister har set anlægget, da det har et ikonisk ‘Energitårn’ tæt på motorvejen ved Roskilde.) ARGO’s forbrændingsanlæg stod færdig i 2013 og skulle have været i drift i mindst 25 år – altså mindst frem til 2038. Blandt andet på den baggrund siger Niels Hörup til NB-Kommune:

“Jeg er rystet. ARGO er et af Danmarks mest energieffektive anlæg, og vi leverer varme til en meget konkurrencedygtig pris. Det er helt uforståeligt, at vi skal lukke ned.”

Niels Hörup slår fast, at hvis ARGO lukker, skal affaldet behandles “til
en højere pris et andet sted”. ARGO har investeret et stort beløb i den nyeste miljøteknologi.

KL har ikke fulgt kriterierne for lukning

ARGO har i dag den laveste fjernvarmepris i Storkøbenhavn. Derfor vil lukning af ARGO give højere varmepris for forbrugerne i det storkøbenhavnske fjernvarmenet, vurderer ARGO. Det er forventningen, at prisen for slutkunderne vil stige med 1.200-1.300 kr. om året.

Folketingets kriterier for lukning af anlæg er, at de mindst effektive og miljømæssigt dårligste anlæg skal lukkes. Der er imidlertid ikke sket med forslaget fra KL om at lukke ARGO, mener selskabet.

“Med lukningen af ARGO har KL ikke levet op til Folketingets kriterier om at lukke de mindst effektive og miljømæssige dårligste anlæg. Der er oveni blevet lagt et Øst/Vest-kriterium, som åbenbart gør, at vi skal lukke velfungerende anlæg på Sjælland,” siger Niels Hörup.

KL har stukket hånden i hvepsebo

“Jeg var dybt rystet, da KL’s formand torsdag klokken 15 fortalte mig, at ARGO skal lukke ned. Ingen med forstand på branchen havde set det komme,” siger Niels Hörup og fortsætter:

“Det var meget dårligt håndteret af KL, at sideløbende med orienteringen af os borgmestre, blev der sendt meddelelser ud, hvor medarbejdere og interessenter fik de alvorlige nyheder.”

ARGO har omkring 160 medarbejdere nu, som må frygte for, at deres arbejde forsvinder.

“Det er ikke for at dryppe malurt i bægeret, men jeg advarede KL’s bestyrelse om at påtage sig denne her opgave for regeringen. Den kommer til at skabe en masse konflikter mellem medlemmerne.”

KL vil have kompensation

KL’s formand Jacob Bundsgaard lover de berørte kommuner, at han vil gøre sit bedste for at sikre dem kompensation for de økonomiske tab, der opstår som følge af nedlukninger af forbrændingsanlæg.

“Der er investeret milliardstore beløb i de kommunale affaldsenergianlæg for at løse en samfundskritisk opgave. Derfor er det ikke uden økonomiske tab at lukke flere af dem ned, og vi vurderer lige nu, at der vil være strandede omkostninger for op mod 1,5 milliarder kroner. Det er helt centralt, at kommunerne får dækket alle de udgifter,” siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Det må ikke få negative konsekvenser for kommunernes økonomi og velfærden til borgerne, at der er forbrændingsanlæg, der skal lukke. Derfor skal tilpasningsplanen og vilkår herfor nu forhandles med Folketinget – og det ser vi frem til.”

Direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme bekræfter, at halvanden milliard kroner i såkaldte ‘strandede udgifter’ er et realistisk beløb.

“Vi har regnet os frem til, at de strandede udgifter ligger et sted mellem 1,3 og 1,7 milliarder kroner. Så halvanden milliard er et meget godt bud,” siger Kim Mortensen til NB-Kommune.

Bestyrelsesformand for ARGO og borgmester Niels Hörup har svært ved at se, at et plaster på 1,5 mia. kr. til kommunerne kan dække alle de økonomiske sår.

“Alene i ARGO har vi en gæld nu på 1,3 milliarder kroner. Og tilsammen har de nedlukningstruede anlæg en gæld nu på 9 milliarder kroner. Jeg har svært ved at se den gæld reduceret så kraftigt i løbet af få år, som KL tror på,” siger Niels Hörup.

Se KL’s kapacitetsanalyse her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her