Ugen med OPS

Del artiklen:

Virksomheder baner vej for genåbningen ved at stille know how og maskinel til rådighed, samtidig betaler en entreprenør en million hjælpekroner tilbage, mens en af regionerne ikke vil rykke ud med, hvor mange milliarder de har brugt på værnemidler. Læs de tre spots her

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Offentlig privat samarbejde har fået en ny dimension i løbet af de seneste 8 – 10 uger. Med det ene statslige indgreb efter det andet er båndet mellem offentlig og privat blevet så tæt som aldrig før.
Vi bringer her tre udvalgte spots fra en helt fantastisk uge med OPS

Betaler en million corona-kroner tilbage til statskassen

Det er gået hurtigere med at få gang i virksomheden end ventet hos Enemærke & Petersen, som ellers havde hjemsendt mere end 50 medarbejdere med statslig lønkompensation i ryggen. 

Virksomheden har modtaget det absolut største corona-støtte-beløb fra staten i byggebranchen. Små 3,3 millioner kroner drejer det sig om, skriver Dagens Byggeri efter en aktindsigt, hos Erhvervsstyrelsen i de største støttemodtagere.

Enemærke & Petersen har valgt den dyre løsning med hjemsendelser og løn i stedet for fyringer, for man ønskede at holde på dygtige medarbejdere. ” og det var i den grad tiltrængt,” sige direktør Henrik Mielke til Dagens Byggeri.

Men fra den 11. maj havde virksomheden så alle medarbejdere i gang igen, hvilket har afstedkommet en ny opgave for ledelsen. Hjælpepakken fra staten dækker nemlig fra 25. marts til og med 9. juni, og da pengene er udbetalt betyder det, at direktøren skal til at tælle en pæn pose penge sammen, som skal retur til staten. 

Beløbet, der skal retur til staten, opgøres ifølge direktøren til cirka 1,1 millioner kroner.

Læs hele artiklen i Dagens Byggeri

Mørkelægning af værnemiddel-indkøb strider mod loven

Region Hovedstaden er udpeget til at være national indkøber af værnemidler for regionerne. Det fremgik af en pressemeddelelse den 14. april, men den økonomiske ramme for indkøb af holdes indtil videre hemmeligt.

Modsat på det kommunale område, hvor OPS-Indsigt for et par uger siden kunne oplyse at kommunernes centrale indkøbsorganisation KVIk havde indkøbt for over en milliard og mere ville følge med i kølvandet.

Læs også:
Kommunerne har købt værnemidler for over en milliard på fire uger

Region Hovedstadens formand Sophie Hæstorp Andersen (S) holder over for A4 Arbejdsliv fast i, at det hele skal holdes hemmeligt.

”Det er vores vurdering at hemmeligholde rammen indtil indkøbene er foretaget og afsluttet,” siger hun.

Baggrunden for hemmeligholdelsen hænger sammen med at de har betydning for regionernes kommende økonomiforhandling med staten og udførelsen af det offentliges forretningsvirksomhed, lyder det fra regionen.

To jura eksperter mener at det strider mod offentlighedsloven.

”Når der er tale om et milliardbeløb til indkøb af alle mulige former for værnemidler, er det ikke oplysninger om enkelte indkøb, og så er det min vurdering klart, at man ikke kan overholde et så overordnet beløb for offentligheden.” Siger Oluf Jørgensen, der er jurist og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han vurderer ligesom professor Sten Bønsing fra Ålborg Universitet at regionen bryder offentlighedsloven.

Læs hele artiklen på A4 Arbejdsliv

Virksomheder baner vej for genåbningen

Samfundet er i fuld gang med at åbne op, hvis vi ser på gader og stræder, men det bliver ikke til en hverdag som vi kender den, skriver Dansk Industri i et opslag. 

Under coronakrisen har markedet for rengøring undergået store forandringer. De udsving har også kunne mærkes hos Kärcher. I krisens første fase mærkede virksomheden en vis afmatning, men ser nu en stigende efterspørgsel, som kan være begyndelsen på en trend.

”Selv statsministeren har jo været ude at sige, at nu skal der gøres mere og bedre rent. Og det vil vi selvfølgelig gerne bakke op om. Derfor har vi allerede på koncernplan testet os frem til en stor viden om, hvordan man helt konkret kan fjerne den aktuelle type coronavirus gennem den rette form for rengøring med eksempelvis damp,” siger Lars Bøgely Cannerslund, der er direktør i Kärcher.

Virksomheden, havde også før krisen en aktiv CSR-politik og har bl.a. bidraget til rengøring efter oversvømmelser. Det er derfor naturligt for Kärcher at stille både udstyr og rådgivning om effektiv coronarengøring gratis til rådighed for frivillige kræfter i forbindelse med åbningen af Danmark.

Det kan f.eks. være, at spejderhytten, klubhuset, forsamlingshuset, børnehaven eller skoler, hvor mange mennesker færdes og har brug for bedre rengøring for at kunne komme op at køre igen. 

Og Kärcher er ikke de eneste der baner vejen

”Der er masser af eksempler på virksomheder, der påtager sig et ekstra samfundsansvar, selv om mange af dem også selv er pressede eller præget af den store usikkerhed. Vaskeriet DFD leverer og vasker eksempelvis gratis 40.000 klude til ekstra rengøring til børne- og skoleinstitutioner landet over,” fortæller Lars Frelle-Petersen, som er direktør i Dansk Industri.

Læs hele artiklen på DI`s hjemmeside