Ugen med OPS

Del artiklen:

Genåbningensplanerne blev modtaget med glæde, men der brug for kick start af økonomien. Mange virksomheder hænger i en tynd tråd og ikke har brug for bureaukratiske benspænd. Samtidig konstateres det, at folkesundhed og fitnessbranchen er i frit fald, medens affaldssektoren har behov for innovation.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Offentlig privat samarbejde har fået en ny dimension i løbet af de seneste 8 uger. Med det ene statslige indgreb efter det andet er båndet mellem offentlig og privat nu blevet så tæt som aldrig før.

I løbet af den sidste uge fik vi så endelig en politisk faseopdelt plan for genåbningen først kom fase 2 og så kom skitsen til fase 3, der kommer til juni.

Dermed stod det klart, at Danmark fik travlt de efterfølgende uger. Efter en betaversion af genåbningen lige efter påske, hvor daginstitutioner og skoleklasser fra 0 – 5 klasse åbnede, gik man nu i gang med de næste faser.

Fra i mandags har vi haft hele detailhandlen genåbnet under særlige retningslinjer, ligesom den professionelle idræt har fået lov til at åbne straks uden tilskuere.

Den største del af genåbningens fase 2 sker dog først fra mandag den 18. maj. Her kan blandt andet restauranter og caféer servere, og 6.-10. klasserne modtage undervisning.

Læs også:
FAKTA: Disse brancher kan genåbne i fase 2
 

Dansk Industri: Løsning for grænserne haster

Dansk industri`s administrerende direktør modtog beskeden om genåbning fra Marienborg med glæde, samtidig understregede han, at presset på eksportvirksomheder tager til. Derfor opfordrede han til, at politikerne hurtigt også finder en løsning, der åbner for flere erhvervsrejsende fra udlandet.

”Det er utrolig glædeligt, at vi kan åbne mere op i samfundet herhjemme. Men vi må ikke glemme, at Danmark er en eksportnation, og der er akut brug for en kontrolleret genåbning af grænserne – især for erhvervsrejsende, hvis vi skal modgå det massive pres, vi ser lige nu på dansk eksport, som vi er så afhængige af som samfund. Det haster med at finde en løsning for vores grænser og for luftfarten, sagde han.

Han understregede samtidig, at regeringen og folketing må give en regulær begrundelse for de erhverv der skal vente til både 3 og 4 fase

” De fortjener en begrundelse og nogle helt klare svar på, hvornår og hvordan de har udsigt til at kunne åbne igen, så de har et reelt grundlag for at lægge planer for den kommende tid.” Sagde han

Læs hele Dansk Industris kommentar til genåbningsaftalen her:

Dansk Erhverv: brug for tiltag til at få kickstartet økonomien

Hos Dansk Erhverv var man også tilfreds med at man kunne se en aftale om de næste faser af genåbningen, men påpegede samtidig, at man så lang vej igen inden vi var ude af krisen.

”.. krisen har sat og sætter dybe spor, så det er vigtigt, at der fortsat er fokus på tiltag, som kan understøtte erhvervslivet og dermed sikre danske arbejdspladser. Det bliver der brug for,” sagde administrerende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen i en kommentar.

Også hos Dansk Erhverv havde man fokus på ind og udrejse, Særligt den hårdt trængte turismebranche, så her så man frem til at grænserne blev åbnet. Ligesom man gjorde opmærksom på at det var vigtigt at man udfasede hjælpepakkerne på en ordentlig måde.

”Det er også vigtigt, at den bebudede udfasning af hjælpepakkerne kommer til at ske på en hensigtsmæssig måde. For vi har stadigvæk et langt, sejt træk foran os.” Sagde Brian Mikkelsen

Læs hele Dansk Erhvervs kommentar til genåbningsaftalen her

SMV.danmark: Genåbningen må ikke skaber benspænd for virksomhederne

Hos SMVdanmark, der repræsenterer de små og mellemstore virksomheder, var der også glæde, men tonen noget mindre begejstret end hos Dansk Erhverv og Dansk Industri.

”Vi skal være opmærksomme på, at retningslinjerne for genåbningen ikke skaber benspænd for virksomhedernes omsætning,” sagde Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark i en kommentar, samtidig med, at han pegede på, at hver femte virksomhed i øjeblikket er konkurstruet.

Jakob Brandt understregede, at man ikke skal tro, at erhvervslivet nu er reddet.

Han slog på tromme for, at man ikke skal fjerne hjælpepakkerne, før virksomhederne er sikre på, at de igen kan skabe den nødvendige omsætning.

“Usikkerhedsmomenterne er nemlig, hvor hurtigt de kan komme i gang igen…hvilke begrænsninger retningslinjerne pålægger dem i forhold til, hvor mange der må være i en café eller restaurant,” sagde Jakob Brandt

Læs hele artiklen

Læs også:
Genåbning uden benspænd kan redde mange små virksomheder
 

Folkesundhed og fitnesbranchen i frit fald under corona

Men ikke alle brancher bliver genåbnet i fase to og tre. Svømmehaller og fitnesscentre bliver tidligst lukket op i fase 4 til august.

Det er interessant for svømning og fitness er de to sport og motionsgrene der fik flest nye medlemmer i 2019

Særligt hos fitnessbranchen (DFHO), der repræsenterer over 800.000 danskere, blev man chokeret. Her havde man været klar til at genåbne under strenge restriktioner siden april.

”Jeg frygter, at vi mister en hel generations udvikling i idrætsdeltagelsen. Det har alvorlige konsekvenser, når vi bryder med folks motionsvaner. Når vi nu kan se, at nedlukningen kommer til at vare fem måneder, så vil det få alvorlige økonomiske konsekvenser for branchen. Vi kommer til at miste en lang række idrætsfaciliteter, der er opbygget over de sidste 20 år, sagde branchedirektør Morten Brustad i en pressekommentar.

Og han kan måske have en pointe. En ny undersøgelse der også kom i denne uge fra Idrættens Analyseinstitut viser nemlig at næsten 40% af de danskere der tidligere var aktive med hensyn til sport og motion er holdt op under coronakrisen.

Læs hele artiklen.

Læs også:
Sport, motion, folkesundhed og fitnessbranchen er i frit fald
 

Affaldshåndtering er en kritisk funktion og skal forblive offentlig

For godt en uge siden var 3F ude og argumentere for at affaldshåndtering er en offentlig kerneopgave med baggrund i, at det har vist sig som en samfundskritisk funktion under coronakrisen.

”Det virker for os at se tudetosset at privatisere offentlige kerneopgaver lige nu.” Skrev Lydia Callesen, der er gruppeformand i 3F.

Hun tilkendegiver klart i hendes indlæg i Altinget, at 3F mener, at sammenhæng bedst skabes ved, at det offentlige beholder en klar styring af affaldet, så det bliver et politisk ansvar at nå målene for genanvendelse. Når ansvaret bliver mere klart, skriver hun, så kan opgaven også bedre udmøntes. Vel at mærke med kommunerne i førersæde

Det fik markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung til tasterne, hvor han i et indlæg under overskriften: Innovation i affaldssektoren kræver innovation” blandt andet skrev:

”Det er kun et spørgsmål om ideologi, når 3F modsætter sig konkurrenceudsættelse på affaldsområdet, for det er på ingen måde givet, at de mest effektive og innovative løsninger kommer fra det offentlige….

Det afgørende må være, at vi sikrer de mest kvalitetsfulde og innovative løsninger for borgernes penge, og der er det altså ikke mejslet i granit, at det er den kommunale løsning, der er den bedste. Præcis som i almindelig husholdningsøkonomi, så er det bedst at teste markedet for gode løsninger. Det gælder også på affaldsområdet og vil netop ske via konkurrenceudsættelse.

Læs begge indlæg på Altinget her