Kommunale besparelser presser demens-familier til at betale for privat omsorg

Del artiklen:
Søstersanatoriet på Frederiksberg er et af de nye private tilbud til demente der er skudt op de seneste år. Søstersanatoriet er stiftet af Sygeplejerske May Bjerre, her kan man købe sig til et dagophold. Foto Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Flere demente og deres pårørende betaler sig til hjælp, fordi hjælpen fra det offentlige er blevet for sløv.

Hjælpen i det offentlige er blevet for skrabet for alvorligt syge borgere med demens og deres pårørende. Det får flere ældre og deres familier til at betale sig til service og hjælp. Det skriver Berlingske d. 26 juli.

25 til 30 private sygeplejefirmaer yder i dag hjælp i form af omsorg og pleje til demente og deres familier. Hjælpen koster mellem 600 og 800 kroner i timen.

Berlingske har fået oplysninger fra flere private aktører på demensområdet.

Der mangler et tilbud i det offentlige, hvor der er tid til at tage sig af de demente

I nogle tilfælde hjælper de demensuddannede private sygeplejersker demente borgere mange timer i døgnet over lange perioder. Hjælpen tilbydes både i private hjem og på plejehjem.

Bettina Beck Huniche er stifter og ejer af det private sygeplejerskefirma Mynurse. Hun har på to et halvt år oplevet et stigende antal kunder.

Flere pårørende kontakter firmaet, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op med deres forældre, fortæller hun.

– De synes, de mangler et tilbud, hvor der er mere tid til at opbygge et tillidsforhold og til at tage sig af deres pårørende, end der er mulighed for i det offentlige system, siger hun til Berlingske.

Ægtepar fik hjælp i måneder til 600 – 800 kr i timen

Firmaet har for nylig hjulpet et demensramt ægtepar i flere måneder. Her var sygeplejersker til stede i hjemmet ni timer i døgnet, syv dage om ugen.

For 600 til 800 kroner i timen har ægteparret og familien fået hjælp af både læger, fysioterapeuter og kostvejledere. De yder service og pleje samt tilbyder forskellige aktiviteter og fysisk træning.

Socialdemokratiets gruppe formand: “Tilkøb bør ikke være nødvendigt”

I en forståelsesaftale, der er indgået mellem den socialdemokratiske regering og SF, de Radikale og Enhedslisten, pointeres det, at velfærden har været underfinansieret i en årrække.

Det nævnes specifikt, at værdigheden i ældreplejen skal forbedres.

– Vi har ikke noget imod, at folk bruger private ordninger. Men det skal helst ikke være af nød, fordi den offentlige service ikke rækker, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, til Berlingske.

– Vores højeste mål er, at kvaliteten af plejen og omsorgen er så høj og med så god faglighed i alle 98 kommuner, at det ikke skulle være nødvendigt at foretage tilkøbsydelser, siger han.

/ritzau/